PREMII… Elevii vasluieni au obtinut rezultate foarte bune la Olimpiada Nationalã de Fizicã, desfãsuratã sãptãmâna trecutã în Bacãu. Cosmin Mircea Croitoriu (clasa a XII-a), de la Colegiul National „Gh. R. Codreanu„ Bârlad, a obtinut, din partea Societãtii Române de Fizicã, o medalie de argint, iar din partea Ministerului Educatiei, o Mentiune. Un aport important în rezultatul sãu l-a avut pregãtirea în cadrul Centrului Judetean de Excelentã, alãturi de profesorii Ecaterina si Cãtãlin Anghelutã. De asemenea, alti patru elevi din judet au obtinut medalii de bronz. Este vorba despre Alessia Mihãilã (clasa a VI-a), de la Colegiul National „Gh. R. Codreanu” Bârlad (profesor la clasã – Ecaterina Anghelutã, profesori la Centrul Judetean de Excelentã – Anghelutã Ecaterina si Anghelutã Cãtãlin); David Polei (clasa a VI-a), de la Colegiul National „Cuza Vodã„ Husi (profesor la clasã Cristinel Popa); Iustina – Aurelia Novac (clasa a X-a), de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu„ Vaslui si Petrut – Rares Gheorghies (clasa a XI-a), ambii de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu„ Vaslui (profesor la clasã Cãtãlin Ignat, profesori la Centrul Judetean de Excelentã – Cãtãlin Ignat si Gelu Munteanu).
Alti cinci elevi din judetul Vaslui au obtinut Diplome de onoare din partea Societãtii Române de Fizicã. Este vorba despre Emilian Cârnu (clasa a VI-a) de la Colegiul National „Gh. R. Codreanu” Bârlad si Tudor Ionitã (clasa a VI-a) de la Colegiul National „Gh. R. Codreanu” Bârlad (profesor la clasã – Ecaterina Anghelutã, profesori la Centrul Judetean de Excelentã – Anghelutã – Ecaterina si Cãtãlin Anghelutã); Dumitru Radu Corozel (clasa a VI-a,) de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi (profesor atât la clasã , cât si la Centrul Judetean de Excelentã – Cristinel Popa); Ioana Delia Lipsa (clasa a VII-a) de la Scoala Gimnazialã „Mihai David” Negresti (profesor la clasã Vlãdut Frãtiman, profesor la Centrul Judetean de Excelentã, Dumitrascu – Irina si Leonas Dumitrascu); Eric-Andrei Cretu (clasa a IX-a) de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui (profesor la clasã – Cãtãlin Ignat, profesori la Centrul Judetean de Excelentã – Cãtãlin Ignat si Gelu Munteanu). „Felicitãri elevilor pentru dorinta de a performa si a rãmâne perseverenti în munca lor! Felicitãri pentru cooperarea dintre pãrinti si profesori, pentru sustinerea realã în obtinerea succesului!”, a transmis inspectorul scolar fizicã, prof. Nicoleta Drãgoi.
Cosmin, Petrut si Eric, calificati la câte douã olimpiade nationale
Pentru cei care cunosc activitatea elevului Cosmin Mircea Croitoriu, rezultatul obtinut de acesta – medalie de argint si Mentiune din partea Ministerului Educatiei – nu reprezintã o surprizã. Aproape în fiecare an a participat la olimpiadele de fizicã și chimie, iar în 2019, când era în clasa a IX-a, a reusit sã obținã o medalie de argint la Olimpiada Naționalã de Fizicã.De asemenea, acesta urmeazã sã participe în perioada urmãtoare la încã o nationalã – Olimpiada „Științele Pãmântului” (olimpiadã care reunește patru materii – fizicã, chimie, biologie și geografie). Petrut-Rares Ghiorghies este unul dintre elevii care, anul acesta, a reusit sã se califice la douã olimpiade nationale: cea la matematicã si cea la fizicã. „Nu mi-a fost usor sã mã pregãtesc la ambele olimpiade, e nevoie de foarte multã muncã, ca sã obtii un rezultat bun. La matematicã, nu am reusit sã iau un premiu, dar mã bucur cã s-a întâmplat asta la fizicã. Au fost mai multe subiecte decât de obicei si, în acelasi timp, mai grele. Proba experimentalã a fost putin diferitã. Spre exemplu, dacã în anii trecuti primeam instrumente pentru a determina anumite fenomene fizice produse, acum am primit niste imagini. Oricum, m-am descurcat si am reusit sã obtinut o medalie de bronz. Mã ajutã pentru ceea ce vreau sã studiez pe viitor. Încã nu m-am hotãrât la ce facultate voi da, oscilez între Facultatea de Matematicã si Informaticã din Bucuresti si Facultatea de Automatizãri si Calculatoare din Bucuresti”, a declarat Petrut-Rares Ghiorghies. Un alt elev care participã, în aceastã perioadã, la o altã olimpiadã nationalã este Eric-Andrei Cretu. Este vorba despre Olimpiada Nationalã de Chimie.
Zece din 12 elevi au obtinut distinctii la Olimpiada Nationalã de Fizicã
Olimpiada Nationalã de Fizicã 2022 a început pe 11 aprilie si a fost organizatã în municipiul Bacãu. La prima probã, cea experimentalã, au participat peste 460 de elevi din clasele VI-XII. Proba experimentalã din data de 11 aprilie a durat douã ore si a constat în interpretarea unor seturi de date rezultate în urma unui experiment, în urma cãrora elevii participanti au avut de determinat fenomenele fizicii produse, sursele si valorile erorilor acestora. Marti, 12 aprilie, s-au desfãsurat probele teoretice, având ca duratã un timp de trei ore alocat evaluãrii cunostintelor. Joi, 14 aprilie 2022, a avut loc proba de baraj pentru selectia elevilor care vor face parte din lotul lãrgit si apoi al lotului restrâns al României, care va reprezenta tara la etapa internationalã a Olimpiadei de Fizicã. Competitia s-a încheiat vineri, 15 aprilie, cu festivitatea de premiere unde s-au acordat premii din partea Ministerului Educatiei, pentru fiecare an de studiu, trei premii, un premiu I, un premiu II si un premiu III si un numãr de mentiuni reprezentând maximum 15% din numãrul participantilor, rotunjit la numãrul întreg imediat superior, în cazul unui numãr fractionar. De asemenea, Societatea Românã de Fizicã a acordat medalii de aur, argint, bronz si diplome de onoare pe baza punctajului final al elevilor, respectând criterii similare celor de acordare a distinctiilor la competitiile internationale de fizicã. Din echipajul de 12 elevi care a reprezentat judetul Vaslui la etapa nationalã a Olimpiadei de Fizicã 2022, au obtinut distinctii 10 elevi. Toti elevii s-au pregãtit pentru competitia scolarã în cadrul Centrului Judetean de Excelentã Vaslui, din cele trei zone – Bârlad, Husi si Vaslui.