Ordinul de protecție reprezintă o măsură aflată la dispoziția victimei violenței în familie.
Prin urmare, nu poți obține un ordin de protecție împotriva vecinului de la scara alăturată, oricât de tare te-ar supăra.
De interes este că noțiunea de membru de familie are un caracter autonom în sensul legii ce reglementează măsura ordinului de protecție.
Astfel că, intră în această categorie și actualii/foștii concubini.
De asemenea, din anul 2020 a fost adăugată și violența cibernetică, printre tipurile de violență ce se cer a fi existente pentru luarea acestei măsuri.
Violența cibernetică include printre altele, hărțuirea online, urmărirea online, amenințări online, publicarea nonconsensuală de informații și conținut grafic intim, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința, reduce la tăcere victima.
Această nouă reglementare este binevenită, întrucât odată cu dezvoltarea tehnologiei, a crescut și rata criminalității informatice.
În final, este important de știut și că cererea pentru emiterea unui ordin de protecție se judecă în regim de urgență, de regulă, în maxim 72h de la data depunerii cererii la instanță.
Este foarte important acest aspect, întrucât oferă instanței posibilitatea de a dispune măsurile necesare pentru stoparea violenței împotriva victimei, într-un timp cât mai scurt.