Schimbări majore la obținerea permisului: examinatorii vor putea fi și civili

Schimbări importante la obținerea permisului de conducere, în special în ceea ce privește examinatorul. O propunere legislativă depusă în Parlament prevede ca instructorul să stea, în timpul examenului practic, în dreapta elevului. Polițistul va fi și el prezent în mașină, dar va sta pe bancheta din spate. În plus, examinatorii nu vor mai fi cadre MAI, vor fi civili, asta pentru a mai reduce din deficitul de polițiști care a dus la programarea examenelor practice la 6 luni după examenul teoretic.

O altă modificare prevede ca șoferii care nu-și plătesc amenzile să rămână fără permisul de conducere. Propunerea legislativă va avea efecte benefice, atât pentru siguranța în trafic, cât și pentru bugetele locale. Pe de-o parte, șoferii vor deveni mai responsabili și mai atenți, știind că și-ar putea pierde permisul din cauza amenzilor neplătite. Pe de altă parte, cei sancționați se vor grăbi să-și achite amenzile ca să nu-și piardă dreptul de a conduce. Iar acest lucru va aduce mai mulți bani la bugetele primăriilor.

„Am depus acest proiect anul trecut, împreună cu deputații Laurențiu Dan Leoreanu și Florin Roman, din dorința de a semnala nivelul scăzut de achitare în privința amenzilor rutiere. Ideea proiectului legislativ a avut ca inspirație discuțiile cu reprezentanți ai Poliției, care mi-au expus consecințele acestui fenomen”, a explicat deputatul Gabriel Avrămescu, unul dintre cei care au elaborat propunerea legislativă.

Prin adoptarea actului de reglementare, primăriile vor avea la dispoziție un instrument în plus pentru colectarea amenzilor. Inițiatorii legii susțin că din cauza nivelului scăzut de colectare a veniturilor din amenzi, localitățile primesc mai puțini bani, iar funcționarii sunt supuși sancțiunilor Curții de Conturi. “Sunt zeci de milioane care se adună, mai ales la nivelul orașelor mari. Să-i eliminăm pe acei șmecheri din trafic care știu că oricâtă amendă ar primi, nu au nicio problemă și nu vor plăti. Autoritatea publică locală transmite informația către șeful Poliției rutiere, la fel ca atunci când conducătorul auto însumează cele 15 puncte și i se suspendă permisul de conducere. Mecanismul de aici încolo curge în mod similar”, este de părere Laurențiu Leoreanu, un alt inițiator.

Vezi si

Sondaj AtlasIntel: Turul doi cu Nicusor Dan si candidatul suveranist

Conform sondajului realizat de institutul AtlasIntel, suveranistii, cu George Simion candidat, ar câștiga primul tur …