Vasluienii vor avea și peste trei ani printre cele mai mici salarii din țară. Conform extimărilor oficiale, în anul 2023, câștigul salarial mediu net din județul Vaslui va fi de 3.475 lei. Alături de Neamț, Hunedoara, Brăila, Harghita și Călărași, în județul Vaslui se vor încasa cele mai proaste lefuri din România. Pentru a stabiliza muncitorii în județ și a diminua exodul forței de muncă în străinătate sau în alte zone ale țării, mediul de afaceri local trebui să își revizuiască rapid politica fiscală și să plătească salarii mai mari.
La sfârșitul anului trecut, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat principalii indicatori economico – sociali în profil teritorial până în anul 2023. Din nefericire, atât la nivelul Moldovei, cât și în restul țării, Vasluiul nu va reuși să depășească grupul județelor cu cele mai scăzute lefuri.
Conform prognozelor oficiale, la sfârșitul anului 2020 se prognozează un câștig salarial mediu net în valoare de 2.787 lei. Potrivit estimărilor Comisiei Naționale de Strategie, în anul 2023 câștigul salarial mediu net din județul Vaslui va urca la suma de 3.475 lei. Peste trei ani, situația salariilor din județele Moldovei va fi următoarea: Bacău – 3.431 lei, Botoșani – 3.587 lei, Iași – 4.308 lei, Neamț – 3.187 lei, Suceava – 3.267 lei.
La nivel național, printre județele care în anul 2023 vor avea cele mai mici salarii se numără Brăila – 3.322 lei, Hunedoara – 2.867 lei, Buzău – 3.443 lei, Călărași – 3.448 lei, Harghita – 3.412 lei.
Salarii mai mari
În contextul în care în județul Vaslui sunt printre cele mai mici salarii din România, oamenii de afaceri vasluieni trebuie să își schimbe urgent politica salarială. În ultimii ani, din cauza lefurilor mici, forța de muncă locală a migrat masiv în străinătate, dar și în alte orașe ale țării cum ar fi București, Arad, Cluj, Timișoarea sau Iași.
”Dacă nu vom plăti forța de muncă la nivelul aspirațiilor, nu o vom mai avea. Mi se pare mirajul de a merge în străinătate exagerat, iar mulți nu au reușit acolo. Uitați ce investiții s-au făcut în județ și în țară care stagnează, sunt case construite care nu se mai acoperă. Românii trebuie să înțeleagă că nicăieri nu e mai bine decât aici. Dacă în țările europene se achită salarii de 2.000 de euro și la noi în țară patronii pot achita salarii de 1.200 de euro pentru transportatori, constructori și alte categorii de angajați. La aceste salarii nu va mai pleca nimeni, pentru că și acolo sunt costuri, iar oamenii sunt departe de familiile lor”, a spus Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.
În ultima perioadă, fermierii din județul Vaslui au schimbat politica salarială pentru a-și păstra forța de muncă. Creșterea salariilor are loc în contextul în care impozitarea muncii este la un nivel înalt, iar prețurile la produsele agricole nu au crescut semnificativ.
„La fel ca și în alte sectoare de activitate și în fermele agricole au crescut salariile. Problema este că noi suntem dispuși să oferim salarii de 1.000 euro/lună însă, de ani de zile, prețul produselor agricole bate pasul pe loc. Avem subvențiile europene care ne mai reduc din cheltuieli. Noroc că avem tehnică modernă și, astfel, ne-am permis să mai reducem din personală și la cei rămași să dăm salarii bune. Însă, de ce dăm mai mulți bani omului și mai mult se duce la stat. Ar trebui să fie lăsați mai mulți bani oamenilor”, a spus Constantin Cioată, fermier din județul Vaslui.
Dănuț CIOBANU – Est News