60.000 de elevi de a XII-a nu au mai ajuns să dea Bac-ul, cu 10.000 mai mulți ca în 2023.

În ultimii 12 ani, prezența la examenul de bacalaureat a scăzut cu aproape 30%. Adică unul din trei copii s-a pierdut pe drum până la examenul final de clasa a XII-a. Despre cauzele care au dus la aceste statistici îngrijorătoare, cu statul român principal responsabil, a vorbit la Digi24 profesorul Marcel Bartic.

“Abandonul școlar este una din probleme sistemice ale școlii românești, nu e vorba doar de politicile publice, ci de mentalitatea din școli. Acum câteva luni, ministerul a trimis un set de măsuri pe care profesorii să le pună  în aplicare ca să reducă acest procentaj. Măsurile sunt însă încărcate de formalism –  organizarea de cercuri pedagogice, asistență la oră –  dar aceste măsuri fac parte din fișa postului, nu trebuie să constați că ai 60.000 de copii mai puțini la Bac și apoi să recomanzi asistență la ore. Asta trebuia făcut de demult. Anul trecut erau 50.000 de elevi din generația de clasa a XII-a care nu a ajuns la Bac, acum sunt 60.000, deci nu e un fenomen care a apărut peste noapte. Avem această situație și la Evaluarea Națională, sunt cu 16.000 de elevi de clasa a VIII-a mai puțini decât cei care s-au înscris în clasa zero. Aș insista mai mult pe lucruri concrete, dacă sunt copii care nu vin la școala, școala trebuie să ia legătura cu familia să vadă ce se întâmălă. Dacă sunt nevoi materiale să se ia legătura cu asistența socială, dacă copiii sunt în urmă cu învățarea trebuie ore remediale. Nu e suficient să trimiți documente cu măsuri în școli, creșterea responsabilității trebuie să fie din partea tuturor. Aceste măsuri puteau fi puse în practică serios, ar trebui să fie o regulă, nu excepții, iar profesorii să se preocupe ca elevii să vină la școală”, a explicat Bartic.

Vezi si

IPJ Vaslui: Procedura restituirii permisului de conducere în cazurile în care există suspiciuni privind consumul de substanțe psihoactive

La data de 17 iulie 2024 polițiștii rutieri, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) …

Comments are closed.