Săptămâna trecută, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița a găzduit o nouă ediție a Conferinței Naționale de Astronomie – ASTRO 2024. Asociația Astronomică „Sirius” (AAS) Bârlad a fost reprezentată la eveniment de profesorul Ioan Adam, președintele AAS.

Cea mai recentă ediție a Conferinței Naționale a Societății Astronomice Române de Meteori (SARM) s-a desfășurat vineri, 25 octombrie, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița din Târgoviște. Evenimentul a fost dedicat jubileului de 35 de ani de renaștere a mișcării astronomice românești de după Revoluție. Pe lângă ceilalți participanți din țară, a luat parte și AAS Bârlad, prin președintele Ioan Adam (profesor de fizică), care a prezentat lucrarea „Stimularea interesului tinerilor pentru astronomie”.

În deschidere, Valentin Grigore, președintele SARM și coordonator național Astronomers Without Borders, a prezentat lucrările „O istorie a astronomiei după 1993 scrisă de SARM prin tabere, școli de vară, conferințe, concursuri, expoziții, cosmopoezie și astro-arte, expediții și participări internaționale” și „Anul 2024 – sub semnul eclipsei, aurorei și cometei”, iar Andrei Dorian Gheorghe, consilier media SARM, a evocat „Mișcarea românească de astropoezie / cosmopoezie” și a prezentat cărțile: „Romanian Star & Sky Lore” și „Căutând corpuri cerești pe Calea Eroilor”.

„Lucrările prezentate de participanții la ASTRO 2024 evidențiază preocupările astronomilor profesioniști și amatori în diferitele domenii ale Astronomiei: • Mirel Bîrlan, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române (IAAR) – «Sonificarea datelor astronomice»”; • Andrei Pocora, de la Academia Navală «Mircea cel Bătrân» – «Instrument inerțial de măsurare a înălțimii și a azimutului»; • Vasile Chirilă, de la Asociația «Astro Nauticus» – «Cum a influențat astronomia cartografia»; • Cristian Dănescu, de la IAAR/SARM – «Spectroscopia – calea spre inima strelelor»; • Alex Vizitiu, de la SARM – «De la planete la sistemul periodic al elementelor»; • doctor în astronomie Ovidiu Văduvescu, astronom La Palma – prezentare on-line «35 de ani de colaborări de succes cu astronomii amatori din România»”, a transmis profesorul Adam, președintele AAS Bârlad.

„Subsemnatul a participat cu lucrarea «Stimularea interesului tinerilor pentru astronomie». «Știința cerului» este un subiect atractiv pentru educație. Ea este asociată cu fascinația necunoscutului și a inaccesibilului, dar folosește instrumente, concepte și perspective din diferite științe fundamentale, precum matematică, fizică, chimie, biologie. De aceea, Astronomia poate fi utilizată pentru introducerea științelor în rândul tinerilor și pentru a le spori interesul pentru studii ulterioare în această direcție. Am făcut o sinteză a programelor și proiectelor AAS, asociație de și pentru tineret. Diploma primită cu această ocazie evidențiază contribuția la programul conferinței. Președintele AAS a primit (cu autograf) de la Comandor Vasile Chirilă volumul «Harta Navigatorului stelar» și de la Andrei Dorian Gheorghe mini-albumul de astro-haiga «Căutând corpuri cerești pe Calea Eroilor – Omagiu pentru Constantin Brâncuși»”, a declarat președintele AAS Bârlad.

Acesta subliniază că Astronomia funcționează cu o mare dificultate la toate nivelurile școlii românești, existând foarte puține activități la clasă, legate de conținutul acesteia. În schimb, unele proiecte derulate în domeniul educației non-formale, dezvoltate de cadre didactice entuziaste, au condus la rezultate internaționale chiar surprinzătoare.

Partea a doua a evenimentului ASTRO 2024, Tabăra de astronomie «Orionide 2024», se desfășoară în perioada 26-31 octombrie 2024, la Runcu Stone.