Potrivit unei situații privind consumul de substanțe psihoactive întocmite de reprezentanții DSP Vaslui pentru prima jumătate a anului, numărul pacienților evaluați și tratați în spitalele din județ a crescut simțitor față de aceeași perioadă an a anului 2022.
Concret, între ianuarie – iulie 2023, în spitalele din Bârlad, Vaslui și Huși au fost tratați 595 de consumatori de alcool și 10 consumatori de droguri ilegale de risc, în creștere față de ianuarie – iulie 2022, când au fost luați în evidență 527 de consumatori de alcool și 4 de droguri ilegale de risc.
În societatea actuală, consumul de substanțe psihoactive reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, atât din cauza impactului asupra celorlalți, cât și din cauza riscului crescut de dezvoltare a altor suferințe psihice. În acest context, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui reiterează importanța conștientizării riscurilor la care se expun consumatorii de substanțe psihoactive. Acestea se referă la substanțe medicamentoase, alcool sau droguri ilegale de risc (inclusiv etnobotanice) și droguri ilegale de mare risc (heroina, cocaină, amfetamină, etc.), ce au efecte dăunătoare asupra sănătății fizice și psihice și ce afectează individul, uneori iremediabil, inclusiv în ceea ce privește viața socială și afectivă.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește drogul ca fiind orice substanță care, introdusă într-un organism viu, îi modifică acestuia una sau mai multe funcții. Acesta are efecte psihoactive capabile să producă modificări de percepţie, a stării de spirit, a conştiinţei şi a comportamentului. Dependența este definită ca fiind starea patologică datorată obișnuinței de a consuma alcool, stupefiante, medicamente, respectiv starea de intoxicație cronică rezultând din absorbția repetată a unui drog sau medicament și care se manifestă prin nevoia de a continua această absorbție.
Specialiștii atrag atenția că adolescenţii şi tinerii adulţi sunt categorii deosebit de vulnerabile la consumul de droguri ilicite. Prevalenţa consumului de droguri în rândul tinerilor este mai mare decât în rândul populaţiei generale. Presiunea grupului pentru a experimenta drogurile ilicite este puternică, iar stima de sine este adesea scăzută. De asemenea, cei care consumă droguri ilicite tind să fie dezinformaţi sau incorect informaţi, ori insuficient de conştienţi privind riscurile pentru sănătate ale acestui consum.
„În vederea conștientizării riscului consumului de substanțe psihoactive, reprezentanții DSP Vaslui participă la campanii de informare, educare, comunicare alături de specialiștii în domeniu pentru a preveni debutul consumului de droguri, alcool și fumat în rândul tinerilor. Dar pentru a se evita adoptarea unor comportamente cu risc în rândul adolescenților, părinții trebuie să se implice în egală măsură alături de personalul de specialitate. De asemenea, este foarte important să se asigurare un cămin în care copilul să se simtă protejat și în care să fie educat cu privire la influența negativă a unor substanțe psihoactive”, spun reprezentanții DSP Vaslui.
La nivelul județului Vaslui, în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului 2022, situația persoanelor care au beneficiat de asistență medicală în Unitatea de Primire Urgențe / Compartimentul de Primire Urgențe din cadrul unităților sanitare cu paturi ca urmare a consumului de droguri se prezintă astfel:
• Spitalul Județean de Urgență Vaslui – 302 consumatori de alcool în 2023 (dintre care 131 cu vârsta peste 50 de ani) / față de 336 în 2022 (dintre care 156 peste 50 de ani); – 1 consumator de droguri ilegale de risc în 2023 / față de 0 în 2022;
• Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad – 35 consumatori de alcool în 2023 (dintre care 15 cu vârsta peste 50 de ani) / față de 23 consumatori în 2022 (dintre care 10 peste 50 de ani); – 9 consumatori de droguri ilegale de risc în 2023 / față de 4 în 2022;
• Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huşi – 258 consumatori de alcool în 2023 (dintre care 108 cu vârsta peste 50 de ani) / față de 168 consumatori în 2022 (dintre care 65 peste 50 de ani).
Rezultă un total de 595 de consumatori de alcool și 10 consumatori de droguri ilegale de risc (inclusiv etnobotanice) în prima jumătate a anului 2023, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost luați în evidență 527 de consumatori de alcool și 4 consumatori de droguri ilegale de risc.
Autoritățile sanitare, îngrijorate de consumul de substanțe psihoactive în creștere
Comments are closed.