Potrivit Codului Rutier, există reguli clare cu privire la oprirea și staționarea unui autoturism. Însă, lipsa locurilor libere de parcare îi face pe șoferi să parchează aproape în orice spațiu disponibil pe care îl găsesc, iar asta le aduce amenzi și puncte de penalizare pentru oprire neregulamentară.
Care este diferența dintre oprire și staționare neregulamentară
Pentru a nu face confuzie, este important să deosebim termenul de oprire și staționare în trafic. Potrivit Noului Cod Rutier, diferența dintre oprire și staționare constă în intervalul de timp în care mașina este imoblizată, în mod voluntar, într-o anumită zonă. Mai exact, dacă un autoturism este oprit pe un drum public pe o durată de cel mult cinci minute, atunci această acțiune este considerată oprire/imobilizare voluntară. Dacă imobilizarea voluntară depășește cele cinci minute, atunci este vorba despre staționare.
Cât este amenda pentru oprirea neregulamentară în 2024
În România există cinci clase de amendă. Primele patru se aplică persoanelor fizice, iar cea de-a cincea este aplicabilă persoanelor juridice. Cele cinci clase de amenzi prevăzute de Codul Rutier la art. 98 alin. (4) sunt următoarele: clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a: între 6 și 8 puncte-amendă; clasa a IV-a: între 9 și 20 de puncte-amendă; clasa a V-a: între 21 și 100 de puncte-amendă. Nerespectarea regulilor de circulație atrage după sine amendă, iar în cazul unei opriri neregulamentare, într-o zonă interzisă, amenda minimă poate începe de la 330 de lei până la 495 de lei. Pe lângă amenda financiară și punctele de penalizare, autoritățile pot dispune și ridicarea vehicului, acțiune care implică alte costuri financiare.
Câte puncte de penalizare primesc șoferii care opresc mașina neregulamentar
Pentru oprire neregulamentară, șoferii pot primii între 2 și 3 puncte amendă, dar și 2 puncte de penalizare; Pentru staționare neregulamentară, șoferii pot primii între 4 și 5 puncte amendă, dar și 3 puncte de penalizare; Șoferii pot primi 6 puncte de penalizare pentru staționarea ori parcarea autovehiculelor pe autostradă în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate; În cazul cumulului de 15 puncte de penalizare, suspendarea exercitării dreptului de a conduce se dispune de către șeful poliției rutiere din județul sau municipiul București care îl are în evidență pe titularul permisului de conducere. Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului. Punctul de amendă rămâne la valoarea de 165 de lei până la 31 decembrie 2024.
Cine poate da amenda pentru oprirea neregulamentară
Poliția locală poate amenda șoferii care opresc autoturismul neregulamentar. Poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz.
Unde se plătesc amenzile de circulație
Jumătate din minimul amenzii prevăzut de actul normativ se poate achita în termen de cel mult 15 zile de la dată înmânării sau comunicării procesului verbal, dacă agentul constatator face menţiune despre această posibilitate în procesul verbal. În caz contrar, se va plăti amendă prevăzută în procesul verbal. Conducătorii auto pot plăti amenda pentru oprire neregulamentară astfel: Online: pe site-ul ghișeul.ro, secțiunea plată amenzi. Se vor completa datele persoanei, tipul de amendă, seria procesului verbal emis de Polție și alte date necesare; La Direcţia de Taxe şi Impozite din fiecare oraș, indiferent de locul în care s-a primit amenda; La orice unitate (casierie) a Trezoreriei Statului; Online – prin intermediul unui serviciu de Internet Banking, în contul special creat pentru amenzi convenționale, în funcție de domiciliul solicitantului. Pentru persoanele fizice, care au domiciliul în România, amenzile de circulație se plătesc online în contul 50.09.01; Pentru persoanele fizice cu domiciliul în străinătate, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.02, potrivit Ordinului nr. 3893/2018. Dovada plății amenzii de circulație constatate de polițiștii Brigăzii Rutiere București se poate trimite, scanată, pe adresa de e-mail: bpr@b.politiaromana.ro.
Locuri în care nu este permisă oprirea unui autovehicul
Potrivit articolului 142 din Codul Rutier, nu este permisă oprirea în următoarele situații: Niciun șofer nu are dreptul să oprească sau să staționeze în zona unei treceri de pietoni, cu excepția vechiculelor de intervenție aflata în mișcare. Potrivit Codului Rutier 2024, parcarea sau staționarea unui vehicul la mai puțin de 25 de metri înainte de o trecere de pietoni este interzisă. Există o singură excepție, când se poate opri, doar dacă este respectată distanța minimă de siguranță, într-o zonă apropiată trecerii de pietoni, dacă există o parcare special marcată, atât pe șoșea, cât și cu un indicator “P”. Parcarea vehiculelor este permisă numai în locurile special destinate acestui scop, semnalizate prin indicatoare sau marcaje. În aceste locuri vehiculele vor trebui așezate unul lânga altul, conducătorii lor având obligația să respecte și celelalte reguli stabilite pentru staționare. De asemenea, este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor și în zone precum: În zona de acţiune a indicatorului “Oprirea interzisă”; Pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mică de 50 m înainte şi după acestea; Pe poduri, pe şi/sub pasaje denivelate, precum şi pe viaducte; În curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m; În intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei; În staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea Pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare; Pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor; Pe pistele pentru biciclete; În locurile unde este interzisă depăşirea.
Comments are closed.