Spre deosebire de alte județe, în Vaslui controalele dispuse de la Guvern nu au dovedit nici abuzuri asupra beneficiarilor, dar nici probleme deosebite de administrare. Unele centre sunt supraaglomerate, alte centre de bătrâni au liste de așteptare lungi, clădirile sunt vechi, iar mobilierul este uzat în altele.
Nu au fost constate deficiențe majore care să ducă la închiderea niciunui centru social și nici centre clandestine pe raza județului Vaslui”, a spus prefectul Daniel Onofrei, ieri, în cadrul unei conferințe de presă în care și-a propus să arate concluziile controalelor care s-au făcut în cele 54 de centre rezidențiale, în perioada 10-16 iulie. Controalele au fost efectuate de o comisie mixtă constituită prin ordin de prefect și formată din reprezentanți ai următoarelor instituții: Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui, Direcția de Sănătate Publică Vaslui, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Judeţului Vaslui.
În prezent, în aceste centre sunt cazați 499 de adulți cu dizabilități, 341 de vârstnici și 202 copii, iar condițiile în care trăiesc nu au atras nicio sancțiune, spre deosebire de alte locuri din țară.
Prefectul a explicat că există probleme, care țin de faptul că centrele sunt pline și chiar supraaglomerate, iar listele de așteptare pentru căminele de bătrâni sunt lungi și se întind pe câțiva ani, subliniind că aceste controale au avut drept scop principal corectarea neregulilor și asigurarea unui mediu sigur și corespunzător pentru persoanele vulnerabile pe care aceste centre le găzduiesc.
„În urma controalelor efectuate, s-au identificat anumite aspecte care necesită atenție și intervenție imediată. Însă, este important să subliniem faptul că în majoritatea cazurilor s-au constatat progrese semnificative în asigurarea unui mediu adecvat, sigur și îngrijit pentru beneficiarii acestor centre rezidențiale”, a spus Onofrei.
Principalele deficiente constatate in urma acestor verificari au fost:
funcționează fără autorizație de securitate la incendiu; angajatorul nu păstrează la locul de muncă o copie a contractelor de muncă pentru fiecare salariat care prestează activitate în acel loc; programul de igienizare este incomplet; mobilierul și agregatele frigorifice sunt uzate;
nerespectarea conditiilor de păstrare a alimentelor sau depozitarea necorescunzatoare a acestora etc.
„O parte din centrele care funcționau fără autorizatie sanitară și-au depus documentația necesară obținerii acesteia, iar multe din probleme constatate și cărora li s-au dat termen de rezolvare se vor examina în cursul acestei săptămâni. Nu au fost constate deficiențe majore care să ducă la închiderea niciunui centru social și nici centre clandestine pe raza județului Vaslui”, a adăugat Daniel Onofrei.
Sursa:
Centrele sociale din județul Vaslui, fără probleme deosebite
Comments are closed.