duminică, 3 decembrie , 2023

Chinezii sapă o gaură de 10.000 de metri adâncime. Ce vor să găsească este vechi de 145.000.000 de ani

Chinezii au început recent să sape o gaură de 10.000 de metri adâncime în Pământ, în speranța că vor găsi ceva vechi de până la 145 de milioane de ani. Cercetătorii au dezvăluit la ce le-ar folosi descoperirea.

Ce vor chinezii să găsească la o adâncime de 10.000 de metri în Pământ

Săpând prin 10 straturi de rocă, o echipă de cercetători din China speră să ajungă la roci din perioada cretacică, stratul cunoscut sub numele de Sistemul Cretacic, vechi de până la 145 de milioane de ani.

Descoperirea acestor roci ar putea fi folosită de cercetători pentru a identifica resursele minerale, precum și pentru a ajuta la evaluarea riscurilor de mediu, cum ar fi cutremurele și erupțiile vulcanice.

Însă, misiunea cercetătorilor chinezi este extrem de dificilă. „Dificultatea de construcție a proiectului de foraj poate fi comparată cu un camion mare care merge pe două cabluri de oțel subțiri”, a declarat Sun Jinsheng, un academician de la Academia Chineză de Inginerie, pentru agenția chineză de știri de stat Xinhua, cu privire la ultimele eforturi ale Chinei.

Cea mai adâncă gaură de pe Pământ

Gaura, deși impresionant de adâncă, nu va fi cea mai adâncă făcută de om vreodată pe Pământ. Recordul este deținut de sonda Kola Superdeep Borehole, situată în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei.

În cadrul acestui proiect, ce s-a desfășurat începând de la data de 24 mai 1970 până imediat după prăbușirea Uniunii Sovietice, cea mai adâncă ramură a găurii a ajuns la 11.034 de metri sub nivelul mării.

Scoarța Pământului, pe uscat, este variabilă. În medie, are o grosime de aproximativ 30 de kilometri, deși sub lanțurile muntoase poate ajunge până la 100 de kilometri. Mantaua, adică stratul situat între nucleul și scoarța terestră, are o grosime de 2.890 de kilometri.

Vezi si

Ziua Nationala va fi sarbatorita la Vaslui

Primăria Vaslui organizează spectacole de Ziua Națională doar  cu artiști și formații locale, în afirmare: Printre …

Comments are closed.