Tag Archives: cercetare

STUDIU: Oamenii pot inhala aproximativ 16,2 fragmente de microplastice în fiecare oră

O echipă internațională de oameni de știință a demonstrat că oamenii pot inhala aproximativ 16,2 fragmente de microplastice în fiecare oră, care pot conține poluanți și substanțe chimice toxice, afirmă revista Physics of Fluids. Cercetătorii au dezvoltat un model de dinamică a fluidelor pentru a estima transportul și depunerea de microplastice în căile respiratorii superioare. A fost luată în considerare …

Citeste mai mult »

Cât cântăresc organele interne

Prea multe kilograme? Scăderea în greutate, chiar și minoră, poate îmbunătăți tensiunea arterială, nivelul colesterolului și scăde glucoza din sânge, reducând în același timp riscul unor boli cronice. Dar cât din greutatea naostră este, de fapt, data de grăsimea nesănătoasă? Potrivit Healthline, apa reprezintă peste jumătate din greutatea corporală, deși acest raport poate varia în funcție de sex și vârstă. …

Citeste mai mult »

Măștile îi fac pe oameni mai atrăgători. Cum schimbă pandemia percepția asupra frumuseții

În timpul pandemiei de COVID au existat puţine aspecte pozitive, dar academicienii britanici ar putea să fi descoperit unul: oamenii par mai atractivi cu măşti de protecţie. Studiul a descoperit că persoanele care poartă mască chirurgicală de unică folosinţă sunt considerate mai atrăgătoare. Cercetătorii de la Universitatea din Cardiff au fost surprinşi să constate că atât bărbaţii, cât şi femeile …

Citeste mai mult »

Câte dintre cazurile de cancer de sân din România sunt descoperite târziu

Peste 73% dintre cazurile de cancer de sân din România sunt diagnosticate în stadiile 2 și 3, potrivit unei cercetări făcute de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România. Statistica realizată de membrii COPAC România arată că 73,4% dintre persoanele cu cancer de sân sunt diagnosticate în stadiile 2 și 3 ale bolii, 4,4% sunt diagnosticate în stadiul 4, 18,6% în …

Citeste mai mult »

Ce a apărut mai întâi, somnul sau creierul? Oamenii de știință ar fi aflat, în sfârșit, răspunsul

Poate că nu te-ai întrebat niciodată asta, dar oare ce a apărut mai întâi, somnul sau creierul? Cu alte cuvinte, ar putea organismele fără creier să doarmă? Un studiu bazat pe formele de viață primitive numite Hydra vulgaris arată că oamenii de știință ar fi aflat, în sfârșit, răspunsul. Noi cercetări arată cum pot aceste mici creaturi să intre într-o stare similară …

Citeste mai mult »

Cum a evoluat şi s-a răspândit coronavirusul la oamenii. Cercetătorii au decriptat în premieră traseul COVID-19

O echipă de cercetători a reconstruit căile evolutive timpurii ale COVID-19 la oameni, pe măsură ce infecţia cu noul coronavirus s-a extins din Wuhan, China, în Europa şi America de Nord. Harta răspândirii şi evoluţiei coronavirusului a fost făcută de cercetători de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, şi din Germania, care au folosit tehnici de reţea genetică. Analizând primele 160 …

Citeste mai mult »

Psihologul-bãtãus, în vizorul Sindicatului politistilor care cere o analizã la Centrul de Psihosociologie

Cazul asistentei medicale din Vaslui, bãtutã de sotul sãu, psiholog în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a intrat în atentia Sindicatului National al Agentilor de Politie (SNAP). Ieri, acesta a transmis un semnal de alarmã cu privire la necesitatea unei analize de urgentã în interiorul Centrului de Psihosociologie din subordinea M.A.I., privind abuzurile pe care unii psihologi le sãvârsesc. “În ultima …

Citeste mai mult »