De ce trebuie să ai grijă ce dietă ții: ce spun specialiștii

Pierzi mai mult decât grăsime când ții o dietă, iar consecințele sunt grave, spun specialiștii.

Când ții o dietă, nu pierzi doar grăsime, ci și mușchi. Acest lucru poate avea multe repercusiuni – nu numai asupra formei și puterii tale, ci și asupra metabolismului tău.

Pentru a pierde în greutate (grăsime corporală), trebuie să ai un deficit caloric. Acest lucru înseamnă că trebuie să consumi mai puține calorii decât folosește corpul tău și să faci exerciții fizice pentru a arde mai multe calorii decât consumi.

Ai grijă ce dietă ții

În primele zile cu deficit de calorii, organismul își folosește micul său rezervor de depozite de glicogen pentru energie. Glicogenul este un șir de glucoză (zahăr) care provine din carbohidrații pe care îi consumi. Deoarece carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului, acesta este motivul pentru care orice glucoză pe care organismul nu o folosește imediat este stocată pentru a fi folosită pentru energie mai târziu.

Dar, deoarece moleculele de carbohidrați se leagă de apă, aceasta înseamnă că atunci când organismul stochează glicogen, el stochează și apă în mușchi. Pe măsură ce aceste rezerve de glicogen sunt epuizate, organismul eliberează și o cantitate semnificativă de apă. Acest liucru explică de ce unii pot simți că pierd în greutate considerabil la începutul dietei.

Acesta este motivul pentru care organismul folosește grăsimea pentru a stoca calorii suplimentare atunci când ai nevoie. Odată ce rezervele de glicogen sunt epuizate, organismul trece la metabolizarea grăsimilor pentru a obține energia de care are nevoie pentru a funcționa.

Dar nu toate țesuturile pot folosi grăsimea pentru energie – cum ar fi creierul. Acesta este motivul pentru care organismul trebuie să-ți metabolizeze mușchii atunci când ai un deficit de calorii.

Proteinele (din alimentele pe care le consumi) sunt stocate în mușchii tăi. Organismul poate converti această proteină stocată în glucoză pentru energie. Dar asta înseamnă că ulterior pierzi țesutul muscular în sine, atunci când se întâmplă asta. Acest lucru are consecințe semnificative – inclusiv încetinirea metabolismului, care, în cele din urmă, poate conduce la recâștigarea în greutate după pierderea în greutate.

Sursa:

De ce trebuie să ai grijă ce dietă ții: ce spun specialiștii

Vezi si

Un neurolog explică de ce nu-ți poți scoate cântecul “acela” din cap

Vi s-a întâmplat vreodată ca un cântec să vă rămână blocat în cap pentru o …

Comments are closed.