Fenomenele meteorologice specifice sezonului cald constituie factori de risc pentru sănătatea populației, dar și pentru desfăşurarea normală a activităţilor. Persistenţa temperaturilor ridicate pe o perioadă mare de timp poate influenţa negativ starea de sănătate a populaţiei, îndeosebi a grupelor de risc.
În aceste condiții, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui recomandă populaţiei să ţină cont de sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18.
În aceste condiţii, medicii recomandă populaţiei să consume alimente proaspete, achiziţionate din magazine care dispun de instalatii frigorifice funcţionale, dar şi fructe şi legume proaspete (pepene galben, pepene roşu, prune, castraveţi, roşii) – alimente cu valoare calorică mică şi cu un conţinut mare de apă.
De asemenea, se va evita consumul alimentelor uşor perisabile şi a băuturilor alcoolice, dar şi a celor cu un conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr – sucuri racoritoare carbogazoase. Totodată, recomandăm populaţiei să consume apă din surse verificate pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.
De evitat activităţile în exterior care necesită consum mare de energie (sport, grădinărit, etc). Dacă este absolut necesar expunerea la soare între orele amiezii, se recomandă o ţinută adecvată: pălărie de soare, ochelari de soare, haine lejere, din fibre naturale şi culori deschise.
O atenţie deosebită trebuie acordată în această perioadă copiilor, vârstnicilor şi bolnavilor cu afecţiuni cardio-vasculare. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în această perioadă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
Pentru a preveni îmbolnăvirile în rândul copiilor, recomandăm hidratarea corespunzătoare şi supravegherea acestora, realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Copiii nu vor fi scoşi din casă decât în afara perioadei caniculare din zi şi, obligatoriu, cu pălăriuţa de protecţie pe cap. La cel mai mic semn de suferinţă a copilului, se recomandă prezentarea la medicul de familie care va decide conduita terapeutică.
De asemenea, recomandăm agenţilor economici să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor. Aceştia au obligaţia de a asigura apa, câte 2-4 litri/pers/schimb şi de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşuri.
Pentru a veni în sprijinul locuitorilor județului care se află în spații deschise în perioada de caniculă, inclusiv al categoriilor vulnerabile, precizăm că în județul Vaslui au fost organizatepuncte de prim ajutor și distribuie apă potabilă în zone intens circulate, potrivit estnews.ro
Comments are closed.