miercuri, 11 septembrie , 2024

În agricultură, se dau 200 euro pe hectar din partea statului român

Joi, pe 8 februarie, Ministerul Agriculturii a propus o schemă de ajutor de minimis pentru producătorii de cartofi pentru consum. Astfel, aceștia ar putea beneficia de un sprijin financiar în valoare de 200 de euro pe hectar în anul 2024.

 

În contextul unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii, proiectul de act normativ propune acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartofi pentru consum în anul 2024, în cadrul Programului de susținere a producției de cartofi pentru consum.

Din punct de vedere financiar, bugetul total alocat este de 11.483.880 lei, echivalentul a maximum 2.309.010 euro. Cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 200 de euro pe hectar, acordat proporțional cu suprafața cultivată efectiv, se arată în comunicat.

În cadrul propunerii, beneficiarii trebuie să aibă o suprafață cultivată cu cartofi pentru consum de cel puțin 0,3 hectare și să obțină o producție de minim 15 tone pe hectar, din care să comercializeze cel puțin 6 tone pe hectar până la data de 18 noiembrie inclusiv a anului pentru care se solicită ajutorul.

 

Beneficiarii pot fi din următoarele categorii:

  • producători agricoli persoane fizice;
  • producători agricoli persoane fizice autorizate;
  • întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
  • producători agricoli societăţi agricole și producători agricoli persoane juridice.

Cererile pentru acordarea unui alt ajutor pentru fermieri pot fi depuse până pe 8 martie

Recent, Ministerul Agriculturii a anunțat desfășurarea perioadei de depunere a cererilor pentru acordarea grantului direct destinat producătorilor din sectorul vegetal în intervalul 29 ianuarie – 8 martie 2024. Aceste cereri vor fi recepționate la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Această inițiativă este pusă în practică în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 5/2024, care instituie o schemă de ajutor de stat pentru susținerea întreprinderilor active în producția primară de produse agricole vegetale. Acțiunea este declanșată în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Producătorii interesați sunt invitați să depună cererile la Centrele locale/județene ale APIA, inclusiv cel din Municipiul București, care au jurisdicție asupra teritoriului în care a fost depusă cererea de plată pentru anul 2023.

 

Toate cererile depuse vor fi analizate de către specialiștii APIA pentru a verifica eligibilitatea acestora în vederea acordării sprijinului menționat.

Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafață și este echivalentul în lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro. Valoarea maximă a grantului direct acordat unei întreprinderi beneficiare nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro.

Sursa: www.capital.ro

Vezi si

Țara milioanelor vechi. Românii vorbesc și azi în “milioane”, în loc de sute de lei. “Până în 2005 noi toți eram multimilionari”

Sunt aproape 20 de ani de când România a trecut la leul greu, dar chiar …

Comments are closed.