Medicina de familie si ambulatorie, la un pas de faliment

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat public sumele pe care le va achita pentru fiecare pacient inregistrat pe listele medicilor de familie, precum si pentru fiecare serviciu medical prestat, atat in cazul medicilor de familie, cat si pentru cei din ambulatoriu.

Conform Contractului-cadru, noile valori per capita se calculeaza de CNAS anual, dupa intrarea in vigoare a Legii bugetului de Stat si in limita fondurilor aprobate prin acest act normativ.

Comparativ cu anul trecut, Legea Bugetului de Stat pentru 2024 a taiat veniturile incasate de specialistii din sanatate cu 30% in cazul medicilor de familie, cu 27% in cazul specialistilor care lucreaza in ambulatoriu de specialitate, iar stomatologii vor incasa cu 50% mai putin pentru fiecare pacient.

Concret, medicii de familie vor primi 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care il au pe lista, fata de 12 lei cat era in 2023. Pentru punctul per serviciu medical in asistenta medicala primara vor primi 6,2 lei, fata de 8 lei in 2023.

           In aceste conditii, medicii cer Casei de Asigurari de Sanatate renegocierea tarifelor. In caz contrar vor organiza proteste.

Vezi si

Cei mai putini muncitori straini din tara lucreaza la Vaslui

In județul Vaslui lucrează în prezent cei mai puțini muncitori străini din țară, 449. Dacă …

Comments are closed.