sâmbătă, 13 iulie , 2024

Peste un milion de romani au diabet

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că 11,6 % dintre români au diabet şi că 2,5 miliarde de lei au fost alocate pentru tratamentul şi monitorizarea acestei boli în România, pentru cei aproape 1,5 milioane de pacienţi.

Ministrul a afirmat că este o problemă care trebuie să facă obiectul politicilor de sănătate şi că prevenţia trebuie să înceapă din copilărie, iar acest lucru se poate face prin educaţie pentru sănătate în şcoala românească, începând din ciclul primar, continuând cu gimnaziul şi liceul.

Ministrul a adaugat că lipseşte informarea publicului pe acest subiect.

“Facem estimari legate de cresterea numarului de cazuri, facem estimari legate de necesitatea cresterii resurselor alocate persoanelor care au diabet, deviza acestei zile este ‘Controleaza-ti diabetul’ si nimeni nu spune nimic despre cum sa facem astfel incat sa oprim aceasta crestere. Eu cred ca ea poate fi oprita printr-o politica publica adecvata. Trebuie sa ne concentram asupra politicilor care sa duca la reducerea cazurilor de diabet. Pana la urma ce este diabetul? Este o boala care, cu exceptia diabetului zaharat de tip I, este consecinta unui stil de viata nesanatos. Acest stil de viata nesanatos este generat de traditii, de obiceiuri sau de publicitate de foarte multe ori. Consumam foarte multi carbohidrati si grasimi saturate, lucrul asta in mod evident duce la tulburari metabolice si pana la urma diabetul reprezinta o tulburare metabolica profunda, care, netratata, duce la complicatii si la deces”, a mai adaugat ministrul Sanatatii.

Vezi si

Au început înscrierile la liceu

Elevii, împreună cu părinții și diriginții, trebuie să completeze, astazi, 12 iulie, dar și in …

Comments are closed.