Prețurile de la pompă fac de râs România în UE: suntem cei mai săraci, dar plătim cel mai mult

Prețurile noastre la pompă reprezintă un motiv în plus pentru care românul de rând se simte tot mai strâmtorat financiar, de la o lună la alta.

Benzina și motorina au ajuns să aibă un cost piperat pentru salariile și pensiile de la noi din țară și nu e de mirare că tot mai mulți cetățeni optează pentru a-și ține mașina în garaj și a circula cu mijloacele de transport în comun. Alții, mai deciși să pună capăt acestei nebunii cu o cheltuială excesivă, își vând autoturismele.

 

Mașina a devenit un lux, puțini români își mai permit să meargă cu ea

Dacă ne uităm peste cifre, le vom da dreptate acestor oameni. Mașina, deși e o necesitate în esența ei, a devenit un lux la nivel de cost și nu doar din cauza prețurilor la carburant. Nici polițele RCA nu mai sunt prea accesibile, după falimentul marelui asigurator Euroins.

Cât a ajuns să coste un banal litru de benzină sau motorină

Din păcate pentru șoferii de la noi din țară, lucrurile merg din rău, în mai rău. În prag de iarnă, prețurile la carburant nu evoluează deloc în direcția pe care și-ar dori-o oamenii, situația se complică.

Țara noastră a ieșit din clasamentul statelor europene care aveau cea mai ieftină benzină și motorină, conform unei analize pe care a realizat-o de curând Codacons, o organizație neguvernamentală italiană care are ca obiectiv protecția și promovarea drepturilor consumatorilor și ale cetățenilor.

Astfel, cifrele de pe piață arată că arată că prețul litrului de benzină ajunge la 1,47 euro în timp ce un litru de motorină, tot la noi în țară, costă 1,54 euro. Desigur, la pompă carburantul se vinde în lei în România, însă clasamentul e realizat în euro pentru a ne da seama, de la o țară la alta, care este nivelul prețurilor și să putem să realizăm o comparație mult mai simplu, fără să transformăm noi leul în euro.

Cum se face România din nou de râs

Tot sursa citată menționează că state din regiune, precum Bulgaria, au prețuri mai avantajoase la pompă decât reușim noi să avem.

De asemenea, combustibilul ar fi mai ieftin și în Malta sau Polonia, decât la noi în țară.

Cel mai scump litru de motorină în regăsim în Suedia. Aici, un șofer trebuie să scoată din buzunar nu mai puțin de 2,255 euro.

Referitor la benzină, Olanda este cap de afiș la prețuri piperate. Cel mai scump litru de benzină îl regăsim deci aici, la prețul de 2,12 euro.

Pe de altă parte, românii par să renunțe la ideea de a mai ține în garaj o mașină cu motor pe benzină sau motorină. Mașinile hibrid par să fie viitorul pe piața autohtonă.

Motivele pentru care românii se reorientează sunt multiple, dar specialiștii pieței auto ne subliniază faptul că aceste modele hibride pot rezista până la câteva sute de mii de km fără probleme dacă sunt îngrijite corect, iar ratingurile de fiabilitate sunt echivalente cu cele ale celor mai bune mașini cu combustie pură.

Sursa: https://playtech.ro/2023/preturile-de-la-pompa-fac-de-ras-romania-in-ue-suntem-cei-mai-saraci-dar-platim-cel-mai-mult/

Vezi si

Ce au căutat românii pe Internet în 2023?

În 2023, românii care au navigat pe Internet au realizat căutări variate de cuvinte cheie, …

Comments are closed.