Prevenirea sinuciderilor, printre prioritãtile noului ministru al Sãnãtãtii

Vasluienii aflati în depresie ar putea fi ajutati. Ministrul Sãnãtãtii, Victor Costache, va avea o întâlnire cu specialistii pentru elaborarea unui program de preventie a sinuciderilor. În ultimii ani, judetul Vaslui s-a confruntat cu mai multe cazuri de sinucideri. Alarmant este faptul cã vârsta celor care aleg sã-si curme viata ascãzut foarte mult. Astfel, tot mai multi copii ajung sã-si punã capãt zilelor.

depresie sinucidere

“Voi stabili o întâlnire cu comisia de specialitate. E un adevãrat flagel în multe tãri europene, a declarat noul ministru al Sãnãtãtii, Victor Costache. Presedintele Aliantei Române de Preventie a Suicidului (ARPS), Doina Cozman, a atras atentia cã în tara noastrã nu existã nicio strategie de prevenire a sinuciderilor. “În multe tãri din Europa si din lume, aici mã gândesc mai ales la Australia, existã programe de preventie a sinuciderii foarte bine puse la punct. În Europa, un program foarte frumos este în Finlanda. Pe de altã parte, trebuie sã spun un lucru si anume cã în România nu avem nici mãcar o strategie nationalã de prevenire a sinuciderii, ca sã nu mai vorbesc cã nu avem lege.

În Legea sãnãtãtii mintale care functioneazã în tara noastrã din 2002 existã doar implicit referiri la riscul suicidal, dar nu avem o lege tintitã pe aceastã problematicã atât de gravã, care duce la cresterea mortalitãtii”, a spus Cozman. Ea a sustinut cã medicii ar trebui sã-i influenteze pe politicieni sã ia mãsuri ce tin de o strategie nationalã de preventie a sinuciderii. “Sinuciderea este un indicator al sãnãtãtii populatiei. (…) E o problemã care e privitã foarte serios în toate pãrtile lumii. Sã sperãm cã vom avea fortã destulã noi, corpul medical, ca sã influentãm factorul decizional, politic, pentru a implementa mãsuri ce tin de strategia nationalã de preventia sinuciderii, a mai afirmat presedintele ARPS. În ultimii ani, judetul Vaslui s-a confruntat cu mai multe cazuri de persoane care au ales sã-si încheie socotelile cu viata. Alarmant este faptul cã vârsta celor care aleg sã-si curme viata a scãzut foarte mult, ajungându-se chiar si la 12 ani. Cei mai mãcinati de astfel de gânduri sunt copiii cu pãrinti care muncesc în strãinãtate si care au fost abandonati în grija bunicilor.

Sursa: Vremea Noua

Vezi si

Aproape 60% dintre cetățeni declară că vor vota în mod sigur la alegerile din 9 iunie

Alianța PSD-PNL este creditată cu 46,6% din intențiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu …