Senat: Minorii nu mai au voie să fumeze dispozitive electronice cu sau fără tutun, iar magazinele nu le mai pot vinde produse

Utilizarea dispozitivelor electronice, cu sau fără tutun, în spaţiile publice, este interzisă persoanelor sub 18 ani, iar agenţii economici riscă să fie amendaţi contravenţional cu până la 15.000 de lei şi sancţiunea complementară de închidere a unităţii dacă vând astfel de produse minorilor, prevede un proiect adoptat marţi de Senat.

Proiectul, iniţiat de parlamentari PNL, are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în sensul interzicerii utilizării dispozitivelor electronice, cu sau fără tutun, în spaţiile publice, precum şi interzicerea comercializării acestora către minori. Potrivit iniţiatorului, nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legale se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere. Săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii, scrie Agerpres. Senatorul liberal Cristian Ţâgârlaş a transmis în plen că acest demers „merge către reglementări corecte” pentru protejarea intereselor minorilor în România, în sensul ca aceştia să nu poată avea acces la ţigări, ţigări electronice sau la alte dispozitive de acest tip. „Mi se pare normal ca aceste produse, care toate sunt dăunătoare minorilor, să aibă un tratament egal, nediscriminatoriu între ţigările normale şi ţigările electronice sau ţigări care folosesc vapori încălziţi. În altă ordine de idei, am solicitat în propunere majorarea amenzilor entităţilor economice care încalcă aceste dispoziţii şi o măsură subsidiară, în care se repetă norma legal încălcată şi constatată, printr-o contravenţie aplicată acestui agent economic, suspendarea activităţii”, a punctat Ţâgârlaş. În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că „specialiştii în sănătate publică admit faptul că aceşti vapori/aerosoli sunt la fel de dăunători ca şi fumul de ţigară tradiţională, nu există suficiente probe care să confirme că aceste produse sunt mai sigure decât ţigările tradiţionale (…), dar există dovezi că substanţele toxice găsite în vapori ar putea creşte riscul de cancer”. Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

Vezi si

Pățania jenantă a unui vasluian. S-a urcat pe o poartă înaltă de peste 6 metri și nu s-a mai putut da jos

  Un bărbat din Bârlad le-a dat de lucru noaptea trecută pompierilor din oraș, după …

Comments are closed.