Spitalul din Bârlad se extinde cu un nou compartiment de Îngrijiri Paliative

Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad va înființa un nou compartiment de Îngrijiri Paliative, pentru a veni în sprijinul bolnavilor ce suferă de boli cronice, inclusiv incurabile, ce au nevoie de îngrijiri specializate, pe termen mediu și lung. Această inițiativă a fost votată în cea mai recentă ședință a Consiliului Local Bârlad, de pe 31 mai, și va fi implementată în curând.

Compartimentul de Îngrijiri Paliative va avea 21 de paturi și va funcționa în Spitalul Nou (monobloc) la etajul trei, în actuala locație a Secției de Medicină Internă Cronici, ce urmează să se mute în clădirea centrală, în locul Secției de Pediatrie. Potrivit conducerii spitalului, acest proiect reprezintă un pas important pentru echipa instituției, ca răspuns la nevoia tot mai accentuată a comunității pentru acest tip de servicii medicale.

„Astăzi (31 mai, n.r.) am votat înființarea unui compartiment de Îngrijiri Paliative, în cadrul Spitalului Municipal «Elena Beldiman» Bârlad. Este un mare pas pentru oraș și pentru spital! Un astfel de serviciu nu mai există nicăieri în județ, în sistemul public. Îngrijirile Paliative se adresează pacienților gravi, cu boli cronice progresive și simptome foarte severe, precum dureri necontrolate. Astfel de servicii sunt rare în țară și, de obicei, sunt suprapopulate de bolnavi. Mă bucură faptul că doctorul Ovidiu Ciobotaru, colegul meu, va fi medicul care va activa pe această secție. Suntem convinși că va ajuta mulți bolnavi care vor avea nevoie de astfel de servicii”, a declarat Ana-Maria Vintilă, viceprimarul USR al Bârladului.

La rândul său, medicul Ovidiu Ciobotaru se bucură că această inițiativă a fost avizată favorabil de consilierii locali și că, în curând, proiectul se va materializa. „Numai cine nu a avut un bolnav grav în familie nu știe cât poate fi de greu! Pacienții cu boli cronice, precum cancere, pot avea simptome foarte severe, pot avea dureri inimaginabile. Astfel de pacienți au deseori și alte boli care complică situația. De cele mai multe ori, acești pacienți nu pot fi internați pe durată mai mare de o săptămână în secțiile de Oncologie sau Medicină Internă. Pentru astfel de cazuri sunt secțiile de Paliație. Iar spitalul bârlădean va avea una! Mă bucură faptul că voi fi medicul care va activa pe această secție. Competența de Îngrijiri Paliative obținută anul trecut se dovedește a fi una foarte utilă”, a precizat medicul Ciobotaru.

Această inițiativă vine în sprijinul comunității și va reduce semnificativ presiunea pe secțiile de acuți, urmare a spitalizării peste durata medie. Prin ofertarea de îngrijiri paliative, se va contribui la susținerea îngrijirilor pe termen mediu și lung, răspunzând astfel nevoilor de servicii ale populației.

Vezi si

Greva de la casele de pensii s-a încheiat

Reprezentanții Blocului Național Sindical împreună cu reprezentanții angajaților din Casa Națională de Pensii Publice au …

Comments are closed.