Vaslui, judetul unde medicii nu iau spaga

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, centralizate de catre fondatorul graphs.ro, Dragoș Vana, în luna octombrie, procentul vasluienilor care au reclamat către Minister că le-a fost cerută şpagă sau favoruri în spitalele din județ a fost de zero la sută, primul loc la nivel nivel național.

 În toate celelalte județe din țară, pacienții au recunoscut, într-un procent mai mic sau mai mare, că au fost nevoiți să dea spagă pentru a fi tratați.

Procentul de șpagă la nivel național a continuat să scadă în luna octombrie, ajungând la 1,59%, comparativ cu un maxim de 2,06% în luna august din acest an. Alte județe cu procente scăzute ale cererii de șpagă includ Bistrița (0,39%), Alba (0,46%), Brașov (0,58%), și Cluj (0,90%). În contrast, județele Brăila (5,26%), Giurgiu (5,26%), și Teleorman (5,17%) se află la polul opus al acestei probleme.

Cu toate acestea, Dragoș Vana a atras atenția asupra intenției Ministerului Sănătății de a modifica întrebările din mecanismul de feedback pentru a descuraja raportarea incidentelor de cerere de șpagă. În loc de două întrebări distincte legate de șpagă, va exista o singură întrebare care combină cererea de șpagă și raportarea incidentelor.

Această modificare ridică semne de întrebare cu privire la transparența datelor și la intențiile reale ale autorităților.

În concluzie, județul Vaslui se remarcă prin eforturile de a reduce cererile de șpagă în sistemul medical, iar evoluția procentelor la nivel național sugerează o tendință descrescătoare a corupției în acest domeniu.

Vezi si

Un elicopter va imprastia substante pentru combaterea tantarilor din Vaslui

Meteorologii avertizează că temperaturile vor depăși 34 de grade la umbră, zilele următoare. Pe fondul …

Comments are closed.