sâmbătă, 18 ianuarie , 2025

10 curiozități despre cafea pe care orice cafegiu ar trebui să le știe

Cafeaua este cea mai îndrăgită și consumată băutură din lumea întreagă, datorită energiei pe care o oferă organismului și aromei cu care ne îmbracă cele mai frumoase dimineți. Așadar, ne-am gândit să oferim cafegiilor pasionați cele mai interesante…

Boabele de cafea folosite în prepararea celebrei băuturi sunt, de fapt, semințele fructului de cafea.

Deși denumirea generală este „boabe de cafea” sau „cafea boabe”, partea plantei care este prăjită și măcinată este, de fapt, sămânța fructului de cafea, numit „cireașa de cafea” (coffee bean), numit astfel de la forma și culoarea acestuia.

Cafeaua a fost descoperită de un păstor de capre.

Legenda spune că un păstor de capre a descoperit cafeaua după ce animalele au mâncat fructe de cafea și au început să aibă un comportament ciudat din cauza energiei date de cafeină.

Și, dacă tot suntem la acest capitol, trebuie să știți că, la început, cafeaua era consumată sub formă de mâncare, nu era privită ca o băutură. Triburile africane primitive amestecau fructele și semințele cafelei cu grăsime animală și obțineau un fel de gustare ce le oferea energie.

Cea mai scumpă cafea din lume ajunge să se vândă cu 80 euro/100g.

Cea mai scumpă cafea din lume este Kopi Luwak. Originară din Indonezia, această cafea este recoltată după ce a trecut prin sistemul digestiv al zibetei asiatice de palmier, un mamifer mic, asemănător cu pisica. Exact, este o cafea obținută din excremente. Se pare că procesul de digestie îi oferă cafelei un gust complex și bogat.

Cafeaua este cea mai consumată băutură din lume și a doua cea mai comercializată marfă de pe planetă, după petrol.

Există peste 25 milioane de cultivatori înregistrați, în peste 70 de țări. Principalele țări furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia și Vietnam.

Cafeaua Arabica reprezintă aproximativ trei sferturi din cafeaua cultivată în întreaga lume. Este cultivată în toată America Latină, Africa Centrală și de Est, India și în Indonezia. Cafeaua Robusta este cultivată în Africa de Vest și Centrală, în toată Asia de Sud-Est și în Brazilia.

Denumirea de moka provine de la numele unui oraș din Yemen.

Mocha a fost inițial numele unui port din Yemen, această localitate fiind prima din lume ce a răspândit boabele de cafea pe întregul mapamond. Boabele de cafea din Yemen aveau o calitate superioară, ca a ciocolatei, o caracteristică ce a dus ca băuturile cu ciocolată să fie etichetate moka.

Citește alte curiozități: https://blog.kfea.ro/10-curiozitati-despre-cafea-pe-care-orice-cafegiu-ar-trebui-sa-le-stie/

Vezi si

Care este rolul pudrei roz pulverizate de avioanele care luptă cu flăcările la Los Angeles

Maşini, copaci şi mese de grădină complet acoperite de praf roz. În comitatul Los Angeles, …