10 curiozități despre creierul uman

Domeniul neurologiei este în plină dezvoltare. Creierul este un organ care nu a fost încă elucidat complet, tocmai de aceea fiecare informație nouă despre sistemul nervos este uluitoare. Am alcătuit aici o listă cu 10 cele mai interesante și spectaculoase curiozități despre creierul uman.

1. 73% apă

Am auzit de foarte multe ori cât de importantă este apa pentru organism. Nu toți reușim să ne atingem obiectivul zilnic, dar această informație cred că vă va determina să o faceți. Creierul uman este alcătuit din 73% apă, ceea ce înseamnă că o deshidratare de doar 2% afectează foarte puternic atenția, memoria și activitățile cognitive.

2. Grăsime?

Creierul are o greutate aproximativă de 1300-1400 de grame. Dintre acestea 60% sunt reprezentate de grăsime, ceea ce înseamnă că acest organ este cel mai gras din corp. În aceeași ordine de idei, 25% din colesterolul organismului se află în creier. Aceasta fiind o parte integrantă a fiecărei celule, fără o cantitate adecvată de colesterol celulele creierului mor.

3. Rețea

Nu este cunoscut numărul exact, dar cele mai recente studii au demonstrat că ar exista undeva la aproximativ 86 de miliarde de celule nervoase. Dacăluăm în considerare că fiecare neuron se conectează cu alții, s-ar forma 40 000 de sinapse. Astfel, o bucată de țesut cerebral de mărimea unui gram de nisip, ar conține un miliard de sinapse.

4. Diversitate

Celulele creierului nu sunt toate identice. Tocmai de aceea există 10 000 de tipuri de neuroni, fiecare având un scop specific.

5. Dezvoltare

Am auzit de multe ori de modul în care se dezvoltă creierul sau de afecțiuni care întrerup această creștere. Așa cum ar atesta orice părinte, creierul unui adolescent nu este format în totalitate până la vârsta de 25 de ani. Numai de atunci putem vorbi despre un organ ajuns la maturitate.

Citiți aici alte curiozități despre creierul uman: https://bunadimineata.ro/de-dimineata/curiozitati/10-curiozitati-despre-creierul-uman/

Vezi si

De ce nu e bine să îți pui hainele în dulapul din camera de hotel imediat cum ajungi acolo

Nimic nu se compară cu sentimentul de a ajunge în camera de hotel după un …