12 curiozități despre dinți.

 1. Fiecare dentitie este diferita. La fel ca si amprentele, dintii nostri sunt unici la fiecare persoana in parte.
 2. Unul dintre 2000 de bebelusi  se naste cu dinti. La fel cum unii copii se nasc cu par, sunt cateva cazuri cand acestia se nasc cu cativa dinti deja erupti.
 3. Nu toate persoanele isi pierd dintii de lapte . in jurul varstei de 5-6 ani, dantura permanenta incepe sa inlocuiasca pe cea de lapte.uneori insa nu se intampla acest lucru la toti dintii. Este posibil ca dintele permaent sa nu erupa iar cel temporar sa ramana pe arcada sis a functioneze la fel ca unul permanent.
 4. Dintele pe care il vezi cu ochiul liber reprezinta de fapt doar 2/3 din lungimea toatala a acestuia. Restul constituie radacina care este implantata in os si este acoperita de gingie.
 5. Smaltul dintilor este cea mai dura substanta a corpului uman. Poate parea greu de crezut, insa acest lucru se intampla tocmai pentru a ajuta la sfarmarea si mestecarea alimentelor.
 6. Doar 35 % dintre persoanele adult au masele de minte
 7. In vremurile mai indepartare cariile se umpleau cu plumb,pluta sau chiar foita de aur. Acum exista variante mult mai eficiente, estetice si biocompatibile, cum ar fi materialul de compozit. Acesta arata aproape identic cu un dinte normal.
 8. Conform unui studio, femeile zambesc in medie de 62 de ori/zi. Barbatii in schimb, se 8 ori. Iar copiii de peste 400 ori.
 9. Cea mai comuna afectiune este reprezentata de caria dentara, urmata de raceala.
 10. Din fericire, numarul cariilor la nivel global a inceput sa scada, iar ingrijirea orala capata o atentie din ce in ce mai mare.
 11. Periuta a fost inventata de catre chinezi. Datorita lor avem astazi la indemana acest instrument care ne ajuta sa avem o igiena orala optima si dinti sanatosi.
 12. Media de timp in care o persoana se spala pe dinti este de aproximativ 50 de secunde. Recomandat insa, este sa te speli pe dinti intre 3-5 minute la fiecare periaj.

Vezi si

Cea mai frumoasa floare

Această frumoasă floare a inimii care înflorește primăvara, crește bine într-un climat umed și răcoros …