13 milioane de euro, taiate din bugetul CNAS: cum sunt afectati romanii care au nevoie de stomatolog

Intr-o tara unde oamenii se duc la stomatolog doar in al doisprezecelea ceas autoritatile din sanatate anunta ca nu mai platesc extractiile dentare, plombele sau protezele pentru niciun asigurat.

dentisti_1340294975_67847800

Ministerul a taiat din bugetul Casei Nationale de Sanatate 13 milioane de euro, suma folosita pentru decontarea serviciilor stomatologice. CNAS a explicat ca decizia este una politica, asumata de Eugen Nicolaescu.

Doamna Ghitea s-a plimbat cu nepoata ei pe la mai multi dentisti din Brasov si de la fiecare a primit acelasi raspuns: nicio procedura medicala nu mai e gratuita pentru copii.

Acuma credeti-ma ca am amanetat un inel ca sa pot sa vin cu ea. Si eu ma las si o fac pe ea, sa poata saraca dormi” a explicat bunica fetei.

Pentru vizita la doctor si tratamentul de urgenta, inainte decontate de stat, bunica fetei a platit 200 de lei.

Taxati pentru orice problema dentara vor fi si pensionarii, pentru care pana acum statul acoperea 60% din costul procedurilor

Suntem nevoiti sa strangem din alta parte sa venim sa ne facem dantura, dantura daca nu o faci incepe stomacul si toate celelalte” se plang pacientii.

Fiecare stomatolog primea pana acum lunar intre 400 si 1300 de lei din care putea asigura tratamente gratuite pentru copii dar si interventii medicale precum extractii sau proteze la preturi mici in cazul persoanelor cu venituri reduse.

Pentru ca statul nu mai decontreza niciun serviciu stomatologic pacientii vor plati procedurile la tarifele stabilite de fiecare cabinet in parte. Iar de cele mai multe ori sunt de 2-3 ori mai mari fata de cele decontate de stat.

Cei de la Casa Nationala de Sanatate spun ca Ministerul Sanatatii vrea sa infiinteze in schimb un program de preventie in stomatologie, dar nu anunta si o data exacta.

Sursa: stirileprotv.ro

Vezi si

Profesorii vasluieni intră în grevă de avertisment: timp de două ore, nu vor intra la ore!

GREVĂ… Sindicaliștii din învățământ au anunțat că, începând de mâine, vor intra în grevă de …