525 de cupluri vasluiene s-au destrămat anul trecut, în „pandemie”

Pandemia, cu blocarea în casă și traiul zilnic lângă soț sau soție, după caz, le-a dăunat multor vasluieni. Astfel, anul trecut s-au destrămat 525 de cupluri, număr care aduce județul Vaslui pe locul 19, însă după județe cu o populație mult mai mare. Un fenomen sesizat de statisticieni printre vasluieni este creșterea divorțurilor în mediul rural.

 

Pandemia de anul trecut, cu blocarea în casă și traiul zilnic neîncetat alături de partenerul de viață, le-a dăunat multor români. La nivel național, de la an la an, se constată o creștere a ratei divorțurilor, iar vasluienii nu fac excepție. Institutul Național de Statistică (INS) constată că, dacă în primii ani după Revoluție aveam în România un divorț la 6 căsătorii, în 2019, s-a înregistrat un divorț la 4 căsătorii, iar în pandemie, în 2020, am avut un divorț la 3,5 căsătorii încheiate. La nivel național, în 2020, au divorțat aproape 23.000 de cupluri de români. Cu 525 de despărțiri definitive, vasluienii se situează pe locul 19 într-un top național al divorțurilor, dar după județe cu o populație mult mai mare.

Un fenomen care se observă distinct în județul nostru este creșterea numărului de divorțuri în mediul rural, acolo unde, cu o populație mult mai conservatoare, cuplurile de vasluieni apelau mult mai greu la lege pentru a-și oficializa separarea. Dacă la nivel național, la oraș, frecvența divorțurilor a fost de 1,8 ori mai mare decât în mediul rural, în județul Vaslui, pentru prima dată numărul de divorțuri din mediul rural l-a depășit, în 2020, pe cel din mediul urban.

La nivel național, în medie, divorţul apare cu cea mai mare frecvenţă în rândul bărbaţilor din grupa de vârstă 40-44 ani (19,3% dintre divorţuri) şi în cazul femeilor din grupa de vârstă 30-34 ani (18,5% dintre divorţuri), arată datele INS. Divorţurile s-au pronunţat, în 47,0% dintre cazuri, din vina ambilor soţi, în 10,2% din cazuri, din vina soţului, în 3,5% dintre cazuri, din vina soţiei, iar în 39,3%, din alte cauze. Cele mai multe divorţuri s-au înregistrat în Municipiul Bucureşti (aproape 10% din cazurile de divorț), în vreme ce judeţul Iaşi este singurul judeţ unde s-au înregistrat peste 1.000 cazuri de divorţ. Cea mai mare rată a divorţialităţii s-a înregistrat în judeţul Braşov (1,37 divorţuri la 1.000 locuitori) iar cea mai mică rată de divorţialitate s-a înregistrat în judeţul Vâlcea (0,37 divorţuri la 1.000 locuitori).

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2021/06/525-de-cupluri-vasluiene-s-au-destramat-anul-trecut-in-pandemie/

Vezi si

Vești bune pentru vasluienii care au programate nunți în perioada următoare

RELAXARE… Luna iulie aduce noi măsuri de relaxare a restricțiilor, iar printre pincipalele evenimente vizate …