sâmbătă, 20 iulie , 2024

9 Mai, zi de importantã majorã: Ziua Independentei României, Ziua Victoriei si Ziua Europei!

TREI ÎN UNA… Pe 9 mai se sãrbãtoresc trei mari evenimente importante pentru poporul român: Ziua Independentei – 9 mai 1877, Ziua Victoriei – 9 mai 1945 si Ziua Europei. Cea din urmã sãrbãtoare a ajuns sã fie cea dintâi, românii uitând aproape de celelalte douã. La Bârlad, primarul Dumitru Boros a condensat toate cele trei sãrbãtori într-o singurã actiune: vesnica depunerea de coroane la Monumentul Eroilor, din zona Cerbul de Aur.

Pe 9 mai, Primãria municipiului Bârlad organizeazã la Monumentul Eroilor din zona Cerbul de Aur, un ceremonial de depunere de coroane, pentru a marca aceastã zi împreunã cu armata, parlamentarii, consilierii locali, conducerile institutiilor publice locale si toti bârlãdenii interesati sã ia parte, începând cu ora 11.00, la un ceremonial militar si religios cu depunere de coroane prilejuit de Ziua Independentei de Stat a României.
Evenimentul va avea loc la Monumentul Eroilor Neamului, din zona Cerbul de Aur, ocazie cu care traficul rutier va fi restrictionat temporar, pânã în jurul orei 12.00. În rest, Ziua Victoriei si a Europei nu se sãrbãtoresc decât individual prin scoli sau prin simpozioane de care nu a auzit nimeni.

 

9 Mai, o zi importantã pentru poporul român

Este ziua în care acestia sãrbãtoresc trei evenimente în unul singur. Este vorba de: declararea Independentei de Stat a României din 1877, ziua victoriei împotriva fascismului, în 1945, la care tara noastrã si armata au avut o contributie demnã de toatã consideratia si Ziua Europei. Prima dintre sãrbãtori, aceea a Zilei Independentei din 1877, este consideratã de istorici ca fiind falsã, independenta fiind sãrbãtoritã pe vremea monarhiei românesti pe 10 mai. În tara noastrã, se pare cã Ziua Indepedentei este încã sãrbãtoritã pe 9 mai, datã consideratã falsã, ea fiind aleasã de cãtre comunisti, dupã 1947, ca sã nu aibã nicio legãturã cu Monarhia. Au trecut 135 de ani de la proclamarea Independentei de Stat a României si nu sunt foarte multi cei care-si amintesc ce înseamnã aceastã zi.

Cel de-al doilea eveniment pe care îl asociem cu efigia zilei de 9 Mai este victoria dobânditã împotriva fascismului german, victorie la care tara noastrã si armata au avut o contributie demnã de toata consideratia. La 9 Mai 1945, sub loviturile concentrice ale fortelor Natiunilor Unite, Germania nazistã a fost silitã sã capituleze neconditionat, astfel cel de-Al II-lea Rãzboi Mondial declansat de axa Berlin- Roma- Tokio, în anul 1939, a luat sfârsit în Europa.

 

Ziua Europei marcheazã rezultatele înregistrate de Uniunea Europeanã: pace de duratã, cooperare economicã, liberã circulatie. Aniversarea reprezintã si o ocazie de a afla mai multe despre UE, participând la evenimente si actiuni pentru toate vârstele. La data de 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, propunea Frantei, Germaniei si altor tãri europene gestionarea în comun a productiei de cãrbune si otel. Acest apel a reprezentat primul pas cãtre crearea Uniunii Europene de astãzi – o structurã formatã din 27 de tãri, unite în respectul fatã de libertate si principiile statului de drept, dar care recunosc si apreciazã, în acelasi timp, diversitatea cetãtenilor europeni. Aniversarea declaratiei Schuman este celebratã astãzi drept Ziua Europei.

Sursa  : https://www.vremeanoua.ro/9-mai-zi-de-importanta-majora-ziua-independentei-romaniei-ziua-victoriei-si-ziua-europei/

Vezi si

De ce trebuie evitate alcoolul și cafeaua pe timp de caniculă. Sfaturile medicilor specialiști pentru zilele de arșiță

  Pe timp de caniculă, suntem sfătuiți să ţinem cont de anumite recomandări ale specialiştilor …