miercuri, 8 decembrie , 2021

Acceptarea moștenirii

Este suficient să fim soțul, soția ori ruda cuiva ca să îl moștenim?

Nu.

taxe_mostenire_dezbatere-sfat de avocat

Rudenia sau căsătoria ne oferă posibilitatea de a deveni moștenitori, adică vocația succesorală, dar nu ne face automat moștenitori.

Ca să moștenim efectiv, trebuie să acceptăm moștenirea, expres sau tacit.

Adică fie printr-o declarație notarială de acceptare a moștenirii (acceptare expresă a moștenirii), fie prin acte tacite de acceptare. Din seria actelor tacite, exemplificăm: locuitul efectiv în bunul moștenirii, plata impozitelor, cultivarea grădinii, închirierea sau arendarea bunurilor moștenirii, etc.

Mai e de știut că moștenirile trebuie acceptate în termen de maxim 1 an de la deschiderea lor. O moștenire este deschisă la data decesului defunctului.

Excepția neacceptării moștenirii poate fi invocată în fața judecătorului, în cadrul procesului de partaj succesoral. Consecința admiterii excepției de neacceptare este aceea că succesibilul care nu a acceptat va fi declarat străin de moștenire. Da, inclusiv dacă este copilul părinților săi.

Veți putea spune că nu poate fi adevărat ce am scris aici, pentru că știți Dvs. cazuri când și copiii plecați în străinătate, care nu au mai vorbit ani de zile cu părinții lor, nu au mai fost acasă tot de atunci și sigur nu au acceptat nicicum moștenirea, au fost incluși pe certificatul de moștenitor. Și ați avea dreptate să spuneți asta.

Doar că vorbim despre lucruri diferite: pentru ca un potențial moștenitor să fie înlăturat, trebuie să existe un proces și cineva să invoce neacceptarea. Iar în practică se și întâmplă, chiar dacă nu foarte des, pentru că această informație nu este prea cunoscută. La fel cum nici sora ei, care instituie obligativitatea acceptării, chiar și de către copii, nu este tocmai populară. 

„Recapitulând:

Copiii trebuie să accepte moștenirea ca să moștenească?

DA.

Adică este posibil să nu îmi moștenesc părinții dacă nu accept mostenirea?

DA.

Atunci ce înseamnă moștenitor?

Persoana care a acceptat moștenirea.

Și până la acceptarea moștenirii cum se numește cel care ar putea moșteni?

Succesibil.

Iar ceea ce îl face succesibil se numește vocație succesorală. Adică îndeplinirea condițiilor pentru a putea moșteni (în baza rudeniei ori a unui testament).

Când se deschide o moștenire?

La data morții defunctului.

Sunt obligat să accept o moștenire la care aș avea vocație?

Nu, nimeni nu poate fi obligat să accepte o moştenire ce i se cuvine.

Acceptarea mostenirii implică și acceptarea datoriilor ei?

Da. În limita valorii bunurilor moștenite.

Cum se acceptă moștenirea?

Expres sau tacit.”

CITIȚI MAI MULTE DESPREA ACCEPTAREA MOSTENIRII AICI

De asemenea, pe www.avocatdrian.ro găsiți multe informații utile în legătură cu acest subiect.

 

Nota bene cu privire la articolul despre acceptarea moștenirii:

informațiile de mai sus sunt mult simplificate pentru a fi accesibile unui public neinițiat. Astfel, nu au fost prezentate toate situațiile particulare ce pot apărea în legătură cu subiectul expus. Pentru asta s-au scris tratate de drept.

Considerați acest articol ca fiind unul cu titlu informativ și general! Autoarea nu este responsabilă, sub nicio formă, cu privire la modul cum înțelegeți, cum interpretați și cum alegeți să folosiți informațiile de mai sus. Consultați în mod direct un avocat înainte de a lua o decizie cu privire la speța Dvs!

articol scris de Geanina DRIAN, avocat.

Vezi si

Ce este întâmpinarea? Model de întâmpinare (2021)

„Întâmpinare” este cuvântul cel mai des asociat cu un proces. Ce este întâmpinarea? Pe scurt, …