miercuri, 24 aprilie , 2024

Actriţa Tamara Buciuceanu Botez, decorată cu Ordinul Naţional „Steaua României”

Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni decretul de decorare a actriţei Tamara Buciuceanu-Botez cu Ordinul Naţional „Steaua României” – în grad de Cavaler.

Tamara_Buciuceanu_Botez_34974a732e

Distincţia a fost acordată „în semn de înaltă apreciere, pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, dăruirea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale”,  informează Administraţia Prezidenţială.

Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Culturii, vicepremierul Kelemen Hunor.

Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1929 la Tighina. Cea supranumită „Doamna comediei româneşti” a jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii”.

Actriţa  Tamara Buciuceanu Botez a jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giuleşti, Bulandra, Naţional, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. A avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chiriţa”, „Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Aşteptând la arlechin”, „Domnişoara Nastasia”, „Mamouret”.

De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă şi în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul „Tamara Buciuceanu” ce cuprinde o selecţie din apariţiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

Actriţa a fost căsatorită din 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996). Nu are copii.

Vezi si

Aproape 60% dintre cetățeni declară că vor vota în mod sigur la alegerile din 9 iunie

Alianța PSD-PNL este creditată cu 46,6% din intențiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu …