Cei mai câştigaţi sunt cei care şi-au deschis businessuri de nişă * foarte bine merg sălile cu jocuri de noroc şi firmele de IT
Afacerea este arta de a specula momentul favorabil, iar pentru cine are simţul acestei arte în sânge, criza se oferă ca un fericit prilej de-a face bani. În timp ce unele firme au pus lacătul pe uşă, afacerile de nişă, în general, au adus venituri frumoase curajoşilor care au investit în această perioadă.
Jocurile de noroc şi IT-ul merg ca pe roate
În Bacău, criza financiară a adus o explozie de săli de jocuri de noroc. Dincolo de uşile şi geamurile acoperite cu folii cu cărţi de joc şi scheme câştigătoare sunt clienţii lor, deloc puţini la număr, care bagă în aparate mii de lei. Un trend crescător au şi firmele de IT. „După anul 2008 s-a văzut o scădere a profitului înregistrat în toate domeniile de activitate. Dar uşor, după 2010 a început o creştere în domeniul serviciilor şi în industrie, deşi noi ne aşteptam la o creştere în domeniul turismului, care nu s-a produs, şi în construcţii. Destul de bine au mers în ultimii ani şi firmele din IT, care s-au remarcat şi în ceea ce înseamnă realizarea de proiecte”, a spus Elena Miron, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie. Firmele care au mers pe profit în perioada de criză au făcut şi cele mai multe angajări. Din acest punct de vedere comerţul şi serviciile par să fi mers cel mai bine şi aproape 3.000 de nemţeni şi-au găsit de muncă în domeniu. „La Neamţ, în 2012 şi 2013, cele mai multe angajări au fost înregistrate în domeniul serviciilor, locurile de muncă oferite fiind de vânzători, lucrători comerciali şi ospătari, urmate de silvicultură şi prelucrarea lemnului”, a spus Elena Chirilă, purtător de cuvânt AJOFM Neamţ.
Agricultura salvează Vasluiul
În judeţul Vaslui, un afacerist dornic să investească ar trebui să se orienteze spre agricultură. „Se ştie că la acestă oră sunt 35 de impozite şi taxe pe agenda fiecărui operator economic şi foarte puţini vor striga prezent la un recensământ al agenţilor economici la final de an. Dacă ar fi să spun un domeniu în care se poate investi, fără să ştiu cu cât succes, ar fi agricultura”, a spus Ovidiu Copacinschi, preşedinte al Asociaţiei Patronale a IMM-urilor Vaslui. Pentru Vaslui, ar trebui aprobat un program special de investiţii, scopul fiind diminuarea diferenţelor economice cu media judeţelor din ţară. „Judeţul trebui declarat zonă defavorizată pentru a se acorda facilităţile necesare relansării investiţiilor în toate domeniile de activitate”, a adăugat Ovidiu Copacinschi. În cazul în care judeţul nu va beneficia de un tratament special, oamenii de afaceri estimează că mediul economic nu se va îmbunătăţi.