Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și va fi lansat de la Space X în noiembrie la bordul unei rachete Falcon 9

Cinci elevi de la Liceul Internațional de Informatică București trimit pe orbită al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission. ROM-3, a doua realizare a echipei RomSpace, se afla în procedurile finale. Testele mecanice și electrice au fost trecute cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital, din Glasgow, UK. Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor și urmează să fie instalat pe rachetă în luna octombrie.

“ROM-3 duce la bord întrebările noastre și, după ce va ajunge în spațiu, așteptăm să ne transmită răspunsurile. Cu fiecare satelit pe care-l trimitem pe orbită înțelegem mai bine tehnologia aerospațială și limitele pe care trebuie să le depășim”, a declarat Filip, liderul echipei.

ROM-3 e un paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile 5x5x10 centimetri, o versiune mai mare a predecesorului său, ROM-2. Este echipat cu tehnologie mai avansatà, complexă, care include și o cameră de 5 megapixeli. Misiunea acestuia este să culeagă date din spațiu despre scoarța terestră, iar recepția acestor date se va face prin rețeaua internațională de radioamatori. Lansarea satelitului este programată în luna noiembrie, la Vandenberg, California, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX.

„Proiectul acestor copii este o performanta exceptionala pe care avem datoria sa o celebram si sa o sustinem pentru viitor. Astfel de copii si realizarile lor ne ofera speranta ca generatiile viitoare vor implini pentru Romania ceea ce noi doar am indraznit sa visam. M-am bucurat sa putem sprijini viziunea, efortul si determinarea lor” a declarat Dragos Damian, CEO Terapia – partener al proiectului ROM 3.

Satelitul va orbita în jurul Pămîntului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28 000 km/oră, va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore, va trece peste România de două ori pe zi și va transmite pe frecvența de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R. 

ROM-3 a fost realizat cu sprijinul financiar al grupului Terapia din Cluj, al agentiei The Group si cu sustinerea acordata Liceului International de Informatica de Primaria Sectorului 3. Echipa de elevi e formată din Filip Bușcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteșu, David Ghiberdic, Alexandru Peticaru.

Vezi si

De ce trebuie evitate alcoolul și cafeaua pe timp de caniculă. Sfaturile medicilor specialiști pentru zilele de arșiță

  Pe timp de caniculă, suntem sfătuiți să ţinem cont de anumite recomandări ale specialiştilor …

Comments are closed.