Alarmă la buget! Tot mai puține firme intră pe piață, tot mai puține venituri colectate la visteria statului

Crizele succesive din ultimii ani au anesteziat inițiativa privată de la nivelul județului Vaslui. Înmatriculările de firme sunt deja la un minus consistent față de anul trecut, în condițiile în care criza materialelor de construcții și creșterea prețului la carburant sunt abia la început. Deși antreprenorii locali au cerut constant sprijinul autorităților locale și centrale, pentru moment, măsurile nu se întrezăresc. În timp ce perspectivele de dezvoltare pentru mediul privat sunt tot mai sumbre, în sectorul bugetar salariile cresc din nou.

Mediul privat din județul Vaslui traversează o perioadă nefastă. Așa cum era e așteptat, crizele care s-au abătut asupra țării noastre în ultimii ani influențează negativ inițiativa privată. În primul rând, pandemia de COVID-19 a afectat serios activitatea economică. Peste criza de sănătate s-a suprapus criza provocată de războiul din Ucraina, care are un impact nefavorabil asupra mediului de afaceri.

O altă criză care a fost generată la noi în țară este criza energetică și vorbim în acest caz de creșterea rapidă a prețurilor la carburant, gaze naturale și curent electric. De asemenea, mediul economic se confruntă cu o criză care a blocat numeroase proiecte de dezvoltare din cauza scumpirii materialelor de construcții. Ultima criză cu care ne confruntăm este criza alimentară, generată de războiul din țara vecină.

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în primele patru luni ale acestui an s-au înmatriculat 460 de firme, din care 344- SRL-uri, 59 – PFA-uri, 53 – II etc. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, au intrat pe piață 531 de firme, ceea ce înseamnă o dinamică negativă de 13,37%.

Citește mai mult: https://estnews.ro/2022/06/28/alarma-la-buget-tot-mai-putine-firme-intra-pe-piata-tot-mai-putine-venituri-colectate-la-visteria-statului/

Vezi si

Micile ferme agricole atrag în satele Vasluiului fonduri europene de peste un milion de euro

Fermierii din comunitățile vasluiene mizează tot mai multe pe fondurile euroepene nerambursabile. Interesul s-a manifestat …