duminică, 3 decembrie , 2023

Amenzi mai mari pentru încălcările de mediu

Amenzile pentru arderile ilegale de deșeuri vor fi mult mai mari, potrivit unui proiect de lege adoptat, la începutul acestei săptămâni, de către deputați. În plus, cei care sunt prinși încălcând legea nu vor mai putea plăti jumătate din minimul legal, așa cum se întâmplă în prezent.

Amenzile pentru arderile ilegale de deșeuri vor fi mult mai mari, potrivit unui proiect de lege adoptat luni pe articole de către deputați. Documentul mai prevede pedeapsa cu închisoarea pentru folosirea instalațiilor de ardere a deșeurilor fără autorizațiile de mediu necesare.

Conform proiectului legislativ, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 500.000 lei, față de 100.000 lei, cât este sancțiunea maximă în prezent pentru faptele care încalcă legislația în vigoare, în principal arderile de deșeuri. Actul normativ prevede, totodată, că cei prinși încălcând legea nu mai pot achita jumătate din minimul legal, așa cum este în prezent în cazul amenzilor contravenționale.

Operarea, după aducerea de modificări substanțiale oricărei instalații de ardere sau incinerare a deșeurilor fără a deține autorizație de mediu, care a pus în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă. Actul normativ mai prevede că, în cazul sancțiunilor, plângerile contra măsurilor luate de autorități nu vor mai suspenda executarea acestora.

Vezi si

Ziua Nationala va fi sarbatorita la Vaslui

Primăria Vaslui organizează spectacole de Ziua Națională doar  cu artiști și formații locale, în afirmare: Printre …