sâmbătă, 4 decembrie , 2021

Amenzi usturãtoare în urma pacientului sinucigas

Cazul socant al pacientului care s-a aruncat de la etajul al doilea al Spitalului municipal “Dimitrie Castroian” Husi, a declansat o anchetã din partea Directiei de Sãnãtate Publicã. S-au constatat nereguli si s-au aplicat sanctiuni. Bietul om, care s-a trezit din operatie fãrã unul dintre membrele superioare, a suportat cu greu socul, motiv pentru care, din disperare, s-a aruncat în gol. Inspectorii sanitari au gãsit Spitalul vinovat pentru acest lucru, întrucât, desi are angajat un psiholog, acesta nu a fost sã consilieze pacientul, nici înainte si nici dupã operatie. Ciudat este cã, asa cum se aratã în documentul de constatare a situatiei de la Spitalul Husi, medicii ar fi trebuit sã recomande consiliere psihologicã, însã pentru bietul om, despre care apropiatii spun cã era o persoanã foarte necãjitã, nu a catadicsit nimeni sã trimitã psihologul sã îi spunã vreo vorbã de încurajare. Astfel, asistenta medicalã care a pãrãsit sectia unde se afla pacientul, a fost amendatã cu 2.000 de lei, iar unitatea sanitarã cu 3.000 de lei.

spital husi

Directia de Sãnãtate Publicã si-a trimis imediat o comisie de anchetã la Spitalul din Husi acolo unde, în urmã cu douã zile, un pacient de 57 de ani si-a pus capãt zilelor, aruncându-se de la etajul al doilea al clãdirii. Inspectorii sanitari au aflat cã bãrbatul internat pe data de 30 ianuarie în sectia de Chirurgie, cu diagnosticul de “cangrenã antepicior stâng”, a fost operat pe data de 3 februarie, în intervalul orar 11:10 si 13:15, pentru amputatia piciorului. A fost apoi dus în salonul septic la ATI, pe patul de lângã fereastrã. În salon mai erau doi pacienti. A fost conectat la monitorul cardiac si i s-a administrat perfuzii. Inspectorii au mai notat faptul cã activitatea sectiei era asiguratã de trei asistenti medicali, trei medici anestezisti, un îngrijitor, un infirmier si un brancardier. În cadrul sectiei erau internati în acel moment opt pacienti, împãrtiti în douã saloane si o rezervã. Despre pacientul Jalbã (cel care s-a aruncat de la etaj, n.r.), inspectorii au mentionat faptul cã, în conformitate cu documentele prezentate de Spital, acesta s-a trezit dupã operatie, era constient si cooperant.

Rãmas singur, pacientul s-a aruncat pe fereastrã, dupã ce a smuls toate firele cu care era conectat la aparate si perfuzii!

Asistenta care avea drept sarcinã supravegherea pacientilor din salonul septic a plecat. Aceasta le-a motivat inspectorilor veniti în control faptul cã, în sectia respectivã, a fost adus un pacient obez, extreme de agitat, fiind nevoie de ajutorul întregului personal. În acel moment, pacientul cu piciorul amputat ar fi sãrit pe fereastrã. Asistenta sustine cã s-a întors în salon în jurul orelor 13.55, dar nu l-a mai gãsit si a observat si fereastra deschisã.

Pacientii mai necãjiti meritã sau nu consilierea psihologicã, în Spitalul Husi?!

Inspectorii sanitari au sanctionat asistenta în cauzã, întrucât nu ar fi trebuit sã pãrãseascã sub niciun pretext salonul septic, unde erau pacienti cu probleme deosebite. Cel mai grav lucru însã a fost acela cã s-a constatat, fãrã tãgadã, faptul cã bãrbatul de 57 de ani, cãruia i se tãiase un picior nu a beneficiat de niciun fel de consiliere psihologicã. Nu l-a pregãtit nimeni pe bietul om cã este iminentã tãierea piciorului stâng, lucru extrem de grav. Acest aspect încalcã, practic, HG nr. 857/2011, art. 32, litera O. Spitalul a fost sanctionat din aceastã cauzã. A fost greu de înteles de ce medicii care s-au ocupat de acest caz nu au recomandat consilierea psihologicã, desi Spitalul are un psiholog, care ia leafã tocmai pentru acest lucru.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/amenzi-usturatoare-in-urma-pacientului-sinucigas

Vezi si

Studiu Leo Burnett | Când vine vorba despre vaccinarea împotriva Covid-19, există, într-adevăr, doar două Românii?

În contextul unor dezbateri tot mai aprige duse de cei pro- și anti-vaccinare împotriva Covid-19, …