ANAF pune tunurile pe românii care vând pe internet și primesc miliarde de lei în ramburs: avertismentul oficial

ANAF a lansat avertismentul oficial: cei ce vând pe internet și primesc ramburs miliarde de lei vor trebui să se supună, de acum încolo, directivelor.

Potrivit preşedintelui ANAF, Lucian Heiuş, analizele întocmite de firmele de curierat, după primul termen de depunere a declaraţiilor, reflectă exact ceea ce credeau inițial autoritățile.

Situația vânzărilor online, în viziunea ANAF

„Foarte, foarte multe din vânzările în sistem online şi care au fost duse prin curier, cu plata ramburs, nu au fost declarate sub nicio formă”, a spus Lucian Heiuș.

Spre exemplu, o persoană ar fi vândut produse cosmetice de 44 de milioane de lei, anul trecut, dar nu ar fi declarat. Potrivit spuselor oficialului, după depunerea declaraţiilor de către firmele de curierat, această persoană ar fi fost identificată, pentru că absolut toți banii i-ar fi primit în sistem ramburs.

„Din păcate, la primul termen de depunere a Declaraţiei 395 – firmele de curierat (…) pe analizele pe care le-am făcut, am constatat nişte lucruri pe care le previzionam”, a declrat, recent, Lucian Heius, într-o conferinţă de presă.

„Peste 20.000 de oameni care au vândut prin acest mecanism, cumulând împreună 2 miliarde de lei, nu au depus nicio declaraţie. Cea mai mare sumă a fost la o persoană care a vândut anul trecut de 44 de milioane de lei produse cosmetice fără să depună nicio declaraţie”, a completat preşedintele ANAF.

Așadar, dacă obișnuiești să vinzi produse online cu plata ramburs, ai face bine să declari acest lucru, de vreme ce ANAF nu doarme niciodată. Te poți trezi, brusc, într-o situație dificilă.

„Este clar că este un loc unde se produce evaziune fiscală, plata cu numerar, inclusiv pentru comerţul online”, a mai declarat, de asemenea, Lucian Heiuş.

În mod evident, ANAF nu va targeta neaparat sumele mici și nici pe aceia dintre utilizatori care vând un singur produs, ci mai degrabă pe cei care își fac un obicei din asta și obțin la schimb sume colosale.

Vezi si

Ce au căutat românii pe Internet în 2023?

În 2023, românii care au navigat pe Internet au realizat căutări variate de cuvinte cheie, …