Conducerea Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui a demarat verificări administrative, după ce o femeie din orașul Murgeni, care a căzut pe gheață și s-a lovit la cap, a așteptat aproximativ șase ore o salvare care să o transporte la un spital din Bârlad.
Ea a fost dusă inițial la Spitalul Murgeni, unde medicii au decis că trebuie transferată la Spitalul de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad. Fiindcă nicio salvare nu a fost disponibilă, pacienta a fost transportată cu mașina unei cunoștințe.
„În orașul Murgeni există o stație de salvare cu un echipaj. S-a considerat că, fiind sub îngrijire medicală, cazul nu reprezintă o urgență majoră, prioritate având solicitările din teren. Criza de personal cu care ne confruntăm în întreg județul duce, din păcate, la situații de acest fel”, a declarat managerul SAJ Vaslui, Mihaela Corduneanu.
De menționat că la SAJ Vaslui sunt cu 40 la sută mai puțini angajați la echipajele de intervenție decât prevăd normativele de personal. În condițiile în care sunt înregistrate, în medie, 6.000 de apeluri lunar, aici lucrează în jur de zece medici, iar dintr-un număr total de 46 de mașini, aproape 30 au norma de casare depășită de ani buni.
Medicii și asistentele aleargă, pur și simplu, de la un caz la altul.
“Se lucrează la foc continuu. Populația este obișnuită să sune. Sunt mii de apeluri lunar. Nu întotdeauna solicitările sunt chiar justificate, poate din cauza asta ratăm uneori urgențe mai grave”, spun cei de la SAJ.
Există situații în care toate mașinile de urgență chiar sunt plecate. Cum echipaje sunt destul de puține, asta face ca timpul de așteptare în cazul în care apar mai multe urgențe în același timp să fie mai mare decât ar fi normal. De asemenea, pacienții sunt transportați cu ambulanțe care au peste 700.000 de kilometri la bord. Se merge la risc, spun medicii, care povestesc cum, uneori, mașinile se opresc în drum.
Sursa:obiectivvaslui.ro