duminică, 23 martie , 2025

Apelul Centrului Județean de Transfuzie Sanguină: avem mare nevoie de sânge!

Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad se confruntă cu o scădere drastică a donatorilor voluntari de sânge, riscând să ajungă într-un blocaj privind furnizarea de componente sanguine către spitale. „Tocmai de aceea, vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a combate umăr la umăr deficitul major de sânge cu care județul nostru se confruntă! Sunteți așteptați în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 7.30-11.30 la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad, din str. Mihail Kogalniceanu nr. 11, tel. 0335.414.489 sau 0335.414.490. Donarea de sânge este un act nobil prin care dumneavoastră veți ajuta pe cineva aflat în suferință.”, este apelul făcut de Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad.

Din sângele donat o singură dată puteți ajuta până la 3 persoane, iar beneficiile în ceea ce privește sănătatea celui care donează sunt: sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se reduce cu 30%.

„Avem  nevoie reală de sânge, întrucât stocul existent este foarte mic în comparație cu solicitările pe  care le avem de la Spitalul Județean Vaslui, cel mai mare consumator din județ. În ultimele zile, avem solicitări multe și de la Iași, de la Institutul de boli cardiovasculare, de la Spitalul <<Sf. Spiridon>> și de la Institutul Regional de Oncologie. Având în vedere această conjunctură, am considerat oportun să mă adresez unor instituții publice. Până acum am făcut solicitări la Primăria Bârlad, Prefectura Vaslui, Episcopia Hușilor, dar și la primăriile din comunele Tutova, Șuletea și Banca. Primăria Bârlad s-a mobilizat repede, luni și marți venind la donare 40 de polițiști locali. Sunt convinsă că în zilele următoare vor dona mai mulți angajați ai instituțiilor pe care le-am contactat. Vom continua să atragem cât de mulți donatori putem, atât din mediul urban, cât și din comunele limitrofe.”, ne-a declarat Alina Ghimuș, directoarea CJTS Bârlad. Aceasta a mai adăugat că luni au venit să doneze și cîțiva rugbiști de la CSS Bârlad, însă, din cauza vârstei, nu au putut dona sânge decât doi sportivi, care aveau 18 ani.

Ce avantaje au cei care donează sânge

Donatorii de sânge beneficiază pentru fiecare donare de : 7 tichete de masă sub forma unui card electronic, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării, rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidențiale. Există posibilitatea efectuării și a altor analize gratuite (glicemie, transaminaze). De asemenea, Primăria Bârlad oferă donatorilor un abonament gratuit pentru circulația cu autobuzul, timp de 30 de zile.

Cum poți să donezi: Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele condiții: Vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani; Pentru persoanele care au peste  50 ani, este necesară o adeverință de la medicul de familie, din care să reiasă că nu este luat în evidență cu boli cronice. Greutate peste 50 de kg femeile și bărbații, în funcție de indicele de greutate corporală; tensiune arterială systolică între 11 și 18 mmH; Să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale sau stomatologice;

Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală; Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării; Să nu ai/să nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau miopie peste (-) 6 dioptrii sau boli de piele.

Înainte de a dona: Înainte de recoltare poți consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun normal, respectiv, legume, fructe. Fără proteine, grăsimi (lapte, unt, carne, etc). Nu fuma înainte și după donare cu o oră. La donare trebuie să te prezinți cu unul dintre următoarele documente: Carte de identitate sau pașaport,.

După donare: Este recomandat să crești consumul de lichide în primele 24 de ore după donare. Frecvența donărilor de sânge total nu poate depăși: 5 donări pe an pentru bărbați și 3 donări pe an pentru femei. Intervalul între două donări  este de cel puțin 8 săptămâni.

Sursa:

Apelul Centrului Județean de Transfuzie Sanguină: avem mare nevoie de sânge!

 

 

Vezi si

Ziua Mondială a Apei 2025 sărbătorită de preșcolarii din Vaslui

Ziua Mondială a Apei 2025, cu tema centrală „Conservarea Ghețarilor”, a fost marcată într-un mod …