Apeluri false la Ambulanţă

Solicitări inutile, apeluri false la 112 şi agresiuni verbale, cu asta se confruntă ex­trem de des angajaţii Serviciului de Am­bu­lanţă Judeţean Vaslui. În medie, instituţia prelucrează zilnic 200 de apeluri, dintre care 150 se materializează în intervenţii efective.

ambulanta

Sute de inconştienţi sună în fiecare săptămână la 112 doar ca să se distreze. Unii întreabă cum este vremea prin judeţ, alţii cheamă ambulanţa pentru că s-au tăiat la un deget mărunţind ceapa. Sau o lehuză s-a speriat şi a chemat salvarea pentru că nou-născutul nu reacţiona când era strigat (în prima lună de viaţă, bebeluşii nu aud). Astfel se blochează activitatea, se consumă timp preţios şi bani şi există riscul ca o persoană cu probleme urgente de sănătate să piardă o intervenţie.

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui a inventariat cel puţin patru categorii de farsori: nebunii cu acte în regulă, obsedaţii sexual, mitomanii (mincinoşii patologici) şi cei care înjură din pură plăcere. Dintre toţi, cei mai răi sunt mitomanii căci trimit Ambulanţa, SMURD-ul şi Poliţia într-un singur loc în care nu se întâmplă nimic. De şase ani, de când avem serviciul 112, oamenii tot n-au învăţat când e voie să sune aici. Au fost făcute o sumedenie de campanii pe stradă, prin şcoli şi prin instituţii, dar degeaba.

Când se apelează Salvarea?

Cazul medical de urgenţă pentru care trebuie să sunaţi la 112 este acela în care cel puţin o persoană:
– este inconştientă;
– este pe cale să-şi piardă cunoştinţa;
– are febră peste 38-39 de grade (copii, bătrâni);
– are dureri ascuţite şi puternice în piept de mai mult de cinci minute (poate fi atac de cord);
– respiră cu dificultate, are buze vinete şi nu poate rosti decât câteva cuvinte;
– are vărsături şi diaree severă, nu urinează, are ochii înfundaţi în orbite şi buzele uscate;
– a căzut de la înălţime şi nu se poate mişca;
– prezintă arsuri severe;
– s-a electrocutat;
– s-a înecat cu alimente sau băutură, nu poate respira, nu poate vorbi şi se învineţeşte la faţă (până la venirea ambulanţei, se face manevra Heimlich);
– are convulsii, deşi nu suferă de epilepsie;
– tuşeşte sau varsă sânge;
– s-a intoxicat cu medicamente sau alte substanţe chimice;
– are dintr-o dată tulburări de vorbire;
– tinde să se sinucidă sau a încercat deja să-şi ia viaţa;
– face alergie gravă după consumul de ciuperci sau al anumitor alimente, precum arahidele sau fructele de mare;
– a suferit o fractură şi are dureri acute;
– prezintă hipotermie în urma expunerii prelungite la frig;
– este rănită grav;
– este pe cale să se înece sau a suferit un accident nautic;
– a fost muşcată de un şarpe sau de un animal bolnav de rabie, înţepată de albine sau viespi şi are semne de alergie severă.
Ambulanţa mai trebuie chemată atunci când:
– o femeie însărcinată are dureri abdominale, dificultăţi respiratorii sau durere acută în piept;
– un diabetic prezintă simptome de comă hipoglicemică.
În aceste cazuri, sunaţi la 112 şi răspundeţi cu calm (ceea ce nu este uşor!) la întrebările operatorului. Dacă apelul este considerat o urgenţă majoră, va veni un echipaj SMURD-Pompieri. Urmează un al doilea set de întrebări, puse de data aceasta de medicul de la dispecerat, care va stabili tipul de echipaj alertat. Ulterior, ar putea fi nevoie să rămâneţi în legătură telefonică cu dispeceratul şi să efectuaţi manevrele recomandate, până la venirea Salvării.
Mai trebuie spus că există şase tipuri de ambulanţe: cu un medic şi un ambulanţier pentru consultaţie de urgenţă la domiciliu; pentru transport pacient/pacienţi la spital, cu echipaj format din doi ambulanţieri; cu un asistent medical şi un ambulanţier; cu un medic cu atestat în urgenţe prespitaliceşti, un asistent şi un ambulanţier; cu un medic specialist de urgenţă, un asistent medical şi un ambulanţier.

Sursa:obiectivvaslui.ro

Vezi si

Programul Euro 200 continua si in acest an

Ministerul Educației continuă și în acest an programul social Euro 200, program care oferă posibilitatea …