miercuri, 23 aprilie , 2025

Atenție la terenurile agricole lăsat pârloagă: fie subvenție APIA, fie impozit de 5 ori mai mare!

Fermierii pot primi subvenție de la APIA pentru terenurile agricole nelucrate, în anumite condiții, și doar dacă terenul în cauză rămâne necultivat pe durata unui singur an. Dacă însă terenurile rămân pârloagă mai mult de doi ani, proprietarii riscă să plătească impozit către bugetul local de 5 ori mai mare! La fel, în cazul clădirilor lăsate în paragină! Consiliul Local al municipiului Vaslui a prevăzut, pentru anul 2021, majorări cu 500% ale impozitelor aplicate terenurilor și clădirilor lăsate neîngrijite, ca o modalitate de a obliga proprietarii lor să elimine aceste „găuri negre” de pe fața orașului.

teren casa vaslui

Fermierii pot încasa plata unică pe suprafață fără să mai facă vreo investiție pe terenurile agricole, terenuri care se pot încadra în plata derulată prin APIA la categoria „regenerarea pământului”. Trebuie respectate însă anumite condiții, terenul agricol în cauză trebuie totuși întreținut în bune condiții agricole și de mediu, trebuind să fie executate unele activități minime prevăzte de legislația în vigoare. Perioada în care terenul poate fi lăsat pârloagă și totuși fermierul poate accesa subvențiile acordate de APIA este de minim 6 luni într-un an calendaristic și acoperă lunile aprilie – septembrie.

Fermierul trebuie să declare acest lucru odată cu depunerea cererii unice deplată, bifând în cerere codul de cultură 970 – teren necultivat, însă singura plată pe care o pot încasa este plata unică pe suprafață, SAPS, a cărei cuantum în 2020 a fost de 98,738 euro/ha, adică de 481,101 lei/ha. Campania 2021 de depunere a cererilor de subvenție la APIA urmează să debuteze în luna martie.

Dacă perioada în care terenul agricol nu este lucrat depășește 1 an, fermierul nu mai este eligibil pentru subvenții ba, mai mult, acesta riscă să plătească și un impozit pe suprafață, majorat cu 500%, către bugetul local. Majorarea impozitului se decide la nivel local, prin Hotărâri ale CL, iar administrațiile locale pot face controale pentru a verifica suprafețele pârloagă și pot aplica, în conformitate cu prevederile legale, majorări de impozit pentru terenurile nelucrate timp de 2 ani consecutiv. O astfel de măsură a fost deja prevăzută de către municipalitatea vasluiană, odată cu adoptarea noilor taxe, impozite și taxe locale pentru anul 2021.

Conform legii, proprietarii și utilizatorii terenurilor agricole, persoane fizice sau juridice, sunt obligați să întrețină cultivarea acestora, să efectueze lucrări specifice pentru îndepărtarea vegetației necultivate, să nu permită depozitarea deșeurilor, să asigure protecția solului și să nu pericliteze starea de sănătate a populației. Nerespectarea acestor prevederi atrage majorarea impozitului pentru terenul agricol, măsură prevăzută în codul Fiscal, capitolul X, și se pune în aplicare prin decizie a CL, după ce în prealabil se fac verificări în teren, pentru evaluarea suprafețelor, cu întocmirea de procese verbale de constatare care sunt înmânate și proprietarilor.

Decizia de majorare a impozitului se poate aplica pentru suprafețe din categoriile de folosință arabil, pășuni, fânețe, vii sau livezi, indiferent dacă acestea sunt situate în intravilan sau extravilan, dar și pentru alte categorii de terenuri și clădiri a căror proprietari nu se îngrijesc de ele și le lasă în stare avansată de degradare. Fac excepție de la majorarea impozitului pentru clădirile sau terenurile neîngrijite proprietarii care dețin autorizație de construire sau desființare valabilă, în vederea construirii, renovării, demolării clădirii sau amenajării terenurilor și au anunțat începerea lucrărilor, la Inspectoratul de Stat în Construcții și la autoritatea publică locală.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2021/01/atentie-la-terenurile-agricole-lasat-parloaga-fie-subventie-apia-fie-impozit-de-5-ori-mai-mare/

Vezi si

„Moldova prezintă” – o punte economică între Vaslui și Chișinău

În perioada 9–11 mai 2025, municipiul Vaslui va fi gazda expoziției „Moldova prezintă”, un eveniment …