Au trecut alegerile, a secat izvorul de „lapte și miere”…

Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere un proiect de Ordonanță de Urgență prin care urmează a se îngheța salariile bugetarilor la nivelul lunii decembrie 2020, dar și păstrarea actualului nivel al vanitului minim garantat acordat celor mai nevoiași. Totodată, s-a pus în discuție majorarea salariului minim cu doar 40 de lei, de la 1 ianuarie 2021, lucru care va avea repercusiuni asupra mai multor categorii de persoane, nu doar asupra angajaților din sistemul public sau privat.

bani-de-liceu

De asemenea, președintele statului nu a promulgat Legea pentru creșterea ajutoarelor sociale, ceea ce înseamnă că mai multe categorii de persoane, inclusiv cele cu handicap, vor rămâne cu aceleași indemnizații de mizerie, care nu au mai fost majorate de 3 ani! Totul, în numele unei economii stricte ale cheltuielilor bugetului de stat, dar și a luptei împotriva pandemiei de Covid 19, căreia urmează să i se aloce resurse financiare foarte importante!

Guvernul României și-a arătat intenția de a majora, începând cu 1 ianuarie 2021, salariul minim pe economie cu doar 40 de lei, mai puțin de o treime din cât ar fi dorit reprezentanții sindicatelor, pentru a se putea compensa măcar în parte scumpirile deja apărute la toate produsele, inclusiv la cele de bază, dar mai ales a celor preconizate în anul viitor. O astfel de scumpire, de 20% a prețului energiei, a fost dealtfel deja anunțată, și ea va avea repercusiuni asupra prețului tuturor produselor și serviciilor. Mai mult, pentru că salariile bugetarilor din sectorul bugetar este calculat în funcție de salariul minim pe economie, Ministerul Finanțelor Publice a întocmit și pus deja în discuție publică un proiect de ordonanță de urgență prin care ar urma să se plafoneze salariile bugetarilor la nivelul lunii decembrie 2020. Doar prin înghețarea sporurilor acordate personalului din sectorul bugetar s-ar face o economie la bugetul de stat de nu mai puțin de 7,355 miliarde lei, susțin finanțiștii. Trebuie spus că în sectorul bugetar sunt incluși nu doar funcționarii publici din adminsitrația publică locală și centrală, ori personalul din instituțiile și agențiile unor ministere, dar și cadrele didactice și cele care activează în sistemul sanitar de stat.

La nivelul județului Vaslui, aceste categorii însumează circa 20 de mii de angajați, între care circa 6.600 de cadre didactice și personal nedidactic, și peste 8.200 de cadre sanitare și personal auxiliar din sănătate, dintr-un total de 55.740 de salariați înregistrați la nivelul lunii august 2020. Lor li se adaugă și personalul care activează în sistemul juridic, în domeniul ordinii și liniștii publice, militarii. Mai trebuie spus că cadrele didactice care se așteptau la o mărire salarială începând cu luna ianuarie 2021 vor fi dezamăgite, respectiva mărire salarială fiind amânată cel puțin până în luna septembrie. La fel vor fi dezamăgiți și cei 97.940 de copii vasluieni, pentru care majorarea, de la 1 ianuarie, a alocației lunare a fost stabilită la doar 10% din nivelul actual, mult sub promisiunile guvernanților. Ce să mai vorbim de cei aproape 82 de mii de pensionari beneficiari ai pensiei de stat din județul Vaslui, care, la fel, vor trebui să aștepte luna septembrie 2021 pentru a-și vedea majorată pensia, cu totul altfel de cum sunau promisiunile din campania electorală, care anunțau majorarea pensiei încă din prima lună anului viitor.

De toate aceste limitări ale veniturilor românilor se pare că este vinovat virusul SARS Cov 2, dar și „greaua moștenire”: „La construcția bugetară pe anul 2021 trebuie avut în vedere asigurarea finanțării cu prioritate a măsurilor în planul sănătății publice care au impact pozitiv în limitarea răspândirii virusului Covid 19, a măsurilor în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice, concomitent cu reducerea dezechilibrelor fiscale înregistrate în anul 2019”, se arată în proiectul de OUG pus în discuție publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Este posibil ca aceleași argumente să fi stat și la baza deciziei președintelui României Klaus Werner Iohannis de a nu promulga Legea pentru creșterea ajutoarelor sociale aprobată anul trecut, și de a o retrimite Parlamentului spre modificare. Este vorba de acea lege prin care se propunea majorarea valorii indicatorului social de referință (ISR), gradual, până la 1 ianuarie 2023, de la 500 de lei, actuala valoare, la 1.250 de lei. În funcție de acest indicator se calculează indemnizația de șomaj, venitul minim garantat, ajutorul pentru persoanele cu handicap și multe alte ajutoare sociale, care ar fi urmat să crească cu 50% încă de la începutul anului 2021. „Toate aceste majorări implică cheltuieli bugetare semnificative, ceea ce necesită, în mod corelativ, asigurarea disponibilității surselor bugetare. Acest lucru este posibil numai prin proiectarea acestei noi reglementări în contextul elaborării bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 și al strategiei fiscal-bugetare viitoare.

O asemenea estimare privind impactul bugetar al acestor creșteri financiare va permite crearea posibilității Guvernului să identifice soluțiile pentru executarea acestor obligații bănești ale statului față de beneficiari, cu respectarea regulilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară”, a explicat șeful statului refuzul de a promulga legea datorită căreia principalele ajutoare sociale urmau să se majoreze substanțial.

Conform situației prezentate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, de astfel de ajutoare sociale beneficiau, la sfârșitul primului trimestru al acestui an, aproape 90 de mii de vasluieni. Între aceștia, nu mai puțin de 8.755 de persoane cu handicap grav și un număr aproape egal de persoane care suferă de handicap accentuat, 8.635 de beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei, 2.592 de copii dați în plasament care beneficiază de alocație lunară în acest sens, 2.145 de persoane care primesc indemnizație pentru creșterea copilului, dar și nu mai puțin de 7.573 de beneficiari ai venitului minim garantat. Aceste categorii de persoane nu mai beneficiaseră de o majorare a indemnizației sau alocației de mai bine de 4 ani! Iar între categoriile care, la fel, nu vor avea venituri mai mari anul viitor se numără și șomerii, care, la nivelul județului Vaslui, sunt în număr de 1.038, din totalul celor circa 9.600 de persoane înregistrate la AJOFM ca fiind în căutarea unui loc de muncă.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2021/01/au-trecut-alegerile-a-secat-izvorul-de-lapte-si-miere/

Vezi si

Maia Sandu a castigat alegerile in Republica Moldova

Rezultatele preliminare, după procesarea a aproape 99,4% din procesele verbale, Maia Sandu și-a asigurat deja …