Părintele care nu locuiește în mod statornic cu fiul/fiica sa este obligat la plata unei pensii de întreținere în natură (diverse bunuri), de regulă, sau în bani.

Părinții nu pot negocia asupra dreptului de întreținere al copilului și nici nu pot compensa acest drept cu datoriile lor reciproce.

Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește până la 1/4 din venitul lunar net al părintelui obligat la plata pensiei de întreținere, pentru 1 copil, 1/3 pentru 2 copii și 1/2 pentru 3 sau mai mulți copii.

Prin venituri se înțelege toți banii pe care părintele obligat la plata pensiei de întreținere îi câștigă într-o lună (ex: salariu, venituri din închirierea unor bunuri, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, etc.)

Dacă părintele obligat la plata pensiei de întreținere nu obține venituri, cuantumul pensiei se va stabili prin raportare la salariul minim pe economie.

În situația în care părintele în cauză refuză să plătească de bunăvoie pensia de întreținere datorată sau nu își îndeplinește această obligație lunar/o îndeplinește într un cuantum mai mic, acesta va putea fi obligat de către instanța de judecată prin formularea unei cereri de chemare în judecată în acest sens.

Copilul devenit major are dreptul în continuare la pensie de întreținere dacă se află în continuarea studiilor (ex: facultate/master, cu forma de învățământ la zi), însă nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.