sâmbătă, 13 iulie , 2024

Avocat Alexandra Chirilă: Obligația de întreținere a copilului aparține ambilor părinți.

Părintele care nu locuiește în mod statornic cu fiul/fiica sa este obligat la plata unei pensii de întreținere în natură (diverse bunuri), de regulă, sau în bani.
✖️ Părinții nu pot negocia asupra dreptului de întreținere al copilului și nici nu pot compensa acest drept cu datoriile lor reciproce.
📌 Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește până la 1/4 din venitul lunar net al părintelui obligat la plata pensiei de întreținere, pentru 1 copil, 1/3 pentru 2 copii și 1/2 pentru 3 sau mai mulți copii.
📌 Prin venituri se înțelege toți banii pe care părintele obligat la plata pensiei de întreținere îi câștigă într-o lună (ex: salariu, venituri din închirierea unor bunuri, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, etc.)
❗️Dacă părintele obligat la plata pensiei de întreținere nu obține venituri, cuantumul pensiei se va stabili prin raportare la salariul minim pe economie.
📌 În situația în care părintele în cauză refuză să plătească de bunăvoie pensia de întreținere datorată sau nu își îndeplinește această obligație lunar/o îndeplinește într un cuantum mai mic, acesta va putea fi obligat de către instanța de judecată prin formularea unei cereri de chemare în judecată în acest sens.
📌 Copilul devenit major are dreptul în continuare la pensie de întreținere dacă se află în continuarea studiilor (ex: facultate/master, cu forma de învățământ la zi), însă nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Vezi si

Sfat de Avocat: Cum se împart bunurile soților după divorț?

Partaj după divorț: cum se împart bunurile soților, care sunt regulile, opțiunile, costurile, etc. De …