Bârlad: șapte familii afectate de incendiul din luna mai vor primi bani de la Consiliul Local

La mai bine de o lună de la devastatorul incendiu care a făcut scrum opt case și mai multe anexe gospodărești din cartierul bârlădean Deal I, familiile afectate vor primi un sprijin financiar din partea municipalității. Deși, la două zile de la incendiu, consilierii locali au aprobat, în regim de urgență, alocarea sumei de 200.000 de lei per total, mâine se va vota suma primită de fiecare familie în parte.

Pe data de 9 mai, populația Bârladului a fost zguduită la vestea că un incendiu produs din cauza unei candele uitate aprinse a mistuit opt case și mai multe anexe gospodărești situate pe străzile Crângului și Sucevița, din cartierul Deal I. Două zile mai târziu, consilierii locali au aprobat în ședință extraordinară alocarea sumei de 200.000 lei cu titlu de ajutoare de urgență pentru cele opt familii care au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Banii urmau să fie acordarea din fondul de rezervă, pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor întocmite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” Vaslui, subunitatea Bârlad. Hotărârea adoptată atunci prevedea și alocarea sumei de 10.000 lei pentru efectuarea unor expertize tehnice privind rezistența mecanică și stabilitatea clădirilor afectate de incendiu.

Acum, la mai bine de o lună, consilierii se întrunesc într-o nouă ședință extraordinară pentru a aproba sumele de bani ce vor fi distribuite fiecărei familii în parte, adică cum anume va fi împărțită suma de 200.000 lei. Mai ales că, așa cum se prevede în Legea nr. 416 privind venitul minim garantat și cum se menționează în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre ce urmează să fie dezbătut, „primarii pot acorda ajutoare de urgență familiilor și persoanelor care se află în situații de necesitate cauzate de calamități naturale, incendii, accidente, precum și pentru alte situații deosebite, stabilite prin hotărârea consiliului local”.

Tot în referatul de aprobare se precizează că au fost realizate anchetele sociale, respectiv procesele verbale de constatare a pagubelor în cazul celor opt familii afectate, precum și expertizele tehnice privind rezistența mecanică și stabilitatea clădirilor afectate de incendiu. De asemenea, se arată că una dintre familii nu dorește să beneficieze de respectivul ajutor de urgență, astfel că suma de 200.000 lei va fi împărțită în mod egal celorlalte șapte familii rămase fără locuință. După cum se arată în anexa atașată la proiectul de hotărâre inițiat de primarul Dumitru Boroș, fiecare va primi câte 28.571 lei pentru a-și putea reface gospodăriile mistuite de flăcări.

Oricum, acesta nu este singurul sprijin primit. Imediat după nenorocirea de luna trecută, mai multe ONG-uri locale s-au mobilizat și au strâns fonduri și materiale de construcție, ba chiar au pus la bătaie și mâna de lucru pentru a-i ajuta pe bieții oameni să-și reconstruiască locuințele distruse. O campanie similată de strângere de fonduri a fost inițiată și de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, care i-a îndemnat pe toți cei care pot și vor să redea speranța acestor oameni și să îi ajute să revină la o stare firească de viață să o facă fără rezerve. Aceștia erau sfătuiți să se adreseze preoților din parohiile de care aparțin, pentru ca ajutorul lor să fie îndreptat spre cei în nevoi.

Reamintim că, duminică, 9 mai, în jurul orei 15.30, a izbucnit un devastator incendiu pe strada Crângului, situată în cartierul Deal I, din Bârlad. Inițial, pompierii care au intervenit au fost anunțați că ard trei case, însă, ulterior, flăcările s-au extins cu rapiditate, astfel că, în final, au fost mistuite opt case și mai multe anexe gospodărești. A fost nevoie de mai bine de cinci ore și de 11 autospeciale din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui (cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă, trei autospeciale multifuncționale, o ambulanță SMURD tip B2 (EPA) și echipaje specializate), dar și de echipaje SPSU din cadrul SC Rulmenți SA Bârlad și două autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul ISU Bacău și ISU Galați pentru a stinge incendiul.

Trei persoane au suferit atacuri de panică și au necesitat îngrijiri medicale, dar au refuzat transportul la spital. De asemenea, 18 persoane au fost evacuate, zece dintre acestea, dintre care o femeie imobilizată într-un cărucior cu rotile, fiind relocate în căminul internat al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. Au ars aproximativ 600 metri pătrați de acoperiș din tablă pe astereală din lemn și s-au deteriorat circa 300 metri pătrați de acoperiș și peste 400 metri pătrați planșeu. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost o candelă uitată aprinsă.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2021/06/barlad-sapte-familii-afectate-de-incendiul-din-luna-mai-vor-primi-bani-de-la-consiliul-local/

Vezi si

Vești bune pentru vasluienii care au programate nunți în perioada următoare

RELAXARE… Luna iulie aduce noi măsuri de relaxare a restricțiilor, iar printre pincipalele evenimente vizate …