Bârlădean venit din Africa de Sud, suspect de infectare cu tulpina Omicron a virusului COVID-19

Un bărbat de 59 de ani, din Bârlad, venit din Africa de Sud cu aeronava pusă la dispoziție de Guvern pentru repatrierea românilor blocați acolo și confirmat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, este suspect de a fi infectat cu tulpina africană Omicron. Acestuia i-au fost recoltate probe, trimise imediat pentru secvențiere la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Dr. I. Cantacuzino” București, însă rezultatele vor fi gata în câteva zile.

Autoritățile sanitare din județul Vaslui sunt în alertă după ce unul dintre pasagerii repatriați de avionul Tarom din Africa de Sud, la începutul săptămânii, respectiv un bârlădean, a fost depistat pozitiv cu COVID-19. Este vorba despre un bărbat de 59 de ani, care lucra ca inginer în Africa de Sud și care a venit în țară odată cu cei 31 de membri ai delegației echipei de rugby CSM Știința Baia Mare, aflată pentru două săptămâni la turneul de rugby „Toyota Challenge Cup” găzduit la Bloemfontein (Africa de Sud).

Acesta, ca de altfel toți pasagerii aeronavei, a fost testat pe aeroportul Otopeni, imediat după coborârea din avion. Chiar dacă nu prezenta simptome, bârlădeanul a fost confirmat pozitiv cu SARS-CoV-2. Ca urmare, acesta a fost adus în județul de domiciliu de o autospecială a Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) a județului Vaslui pentru carantinarea în următoarele 14 zile.

Existând suspiciunea ca bărbatul să fie infectat cu tulpina Omicron, de care se tem specialiștii întrucât are zeci de mutații ale proteinei spike, acestuia i-au fost recoltate noi probe biologice ce au fost trimise la laboratoarele din cadrul Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Dr. I. Cantacuzino” București în vederea secvențierii genomului.

„Din informatiile pe care le-am primit de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, persoana respectivă a fost transportată de un echipaj al ISU la locația de carantinare, fiind singură în acea locație. Acum, așteptăm de la București rezultatul secvențierii, astfel încât să se știe cu ce tip de coronavirus a fost infectată această persoană. Este asimptomatic, este monitorizat atent de DSP, astfel încât să nu apară probleme de sănătate sau în ce privește respectarea regimului de carantinare”, a precizat Mircea Gologan, prefectul județului Vaslui.

„Procesul de secvențiere a genomului pentru tulpina Omicron se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile. În urma primelor teste, la două dintre cele trei persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. Cele trei persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare”, au precizat, ieri, reprezentanții Ministerului Sănătății.

În ceea ce privește echipa de rugby CSM Știința Baia Mare, din componența lotului deplasat la turneul din Africa de Sud s-au numărat și trei sportivi din Bârlad, respectiv Alexandru Bucur (27 ani, fundaș), Alexandru Țiglă (28 ani, mijlocaș la grămadă) și Ștefan Iancu (23 ani, jucător de linia a II-a). Acesta din urmă este originar din comuna Șuletea, însă a fost format tot la grupele de juniori ale Clubului Sportiv Școlar Bârlad, așa cum este și cazul celorlalți doi rugbiști.

Sursa : http://www.monitoruldevaslui.ro/2021/12/barladean-venit-din-africa-de-sud-suspect-de-infectare-cu-tulpina-omicron-a-virusului-covid-19/

Vezi si

Cardurile sociale, pregătite pentru a doua alimentare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat programul după care se va vira a …