vineri, 11 octombrie , 2024

Bârlădeanul Gheorghe Vasile face parte din echipa națională a României la Cupa Mondială de Fotbal a Beneficiarilor de Transplant

Bârlădeanul Gheorghe Vasile, care în urmă cu trei ani a suferit un transplant de rinichi, face parte din lotul național al României participant la Cupa Mondială de Fotbal a Beneficiarilor de Transplant, care are loc între 8 și 14 septembrie, la Cervia, în Italia, dar este și antrenorul secund al echipei. Asta datorită experienței: Gheorghe Vasile a jucat fotbal la Fepa `74 Bârlad, făcând parte din ultima generație care a activat la clubul bârlădean.

Cupa Mondială de Fotbal a Beneficiarilor de Transplant se află la prima ediție fiind organizată de World Transplant Games Federation, împreună cu Associazione Italiana Cultura Sport și Associazione Nazionale Emodializzati Dialisi e Trapianto, și reunește 14 echipe din toate colțurile lumii.

Selecția celor 12 jucători români a fost făcută în luna martie a acestui an de către reprezentanții Asociației Transplantaților din România (ATR). Cu o experiență în fotbal bârlădeanul Gheorghe Vasile a fost inclus nu numai ca jucător, dar și ca antrenor secund.

Gheorghe Vasile a jucat fotbal la Fepa `74  Bârlad, fiind ultima generație care a activat la clubul bârlădean. A început să joace fotbal în 1989, avându-l ca antrenor pe Virgil Grigoraș, iar în 1995 a fost selectat în echipa mare de Filip Ionașcu. Experiența sa de 20 de ani în fotbal, ca și talentul, au făcut să fie selecționat în lotul României de fotbaliști cu transplant.

Precum el, toți membrii lotului României sunt foști jucători de fotbal în ligile României și sunt uniți de pasiunea pentru acest sport.

Echipa a fost în mai multe cantonamente de pregătire, în București, Râmnicu Vâlcea și Saturn.

Când avea 44 de ani, Gheorghe Vasile a beneficiat de un transplant de rinichi, în 2021, donatorul salvator fiind sora sa. A fost operat la Institutul Clinic „C.I. Parhon” din Iași, de profesorul Adrian Covic.

Pentru că a fost nevoit să se pensioneze din armată, după transplant plt. adj. Gheorghe Vasile a urmat Facultatea de contabilitate și informatică de gestiune din Iași obținând o diplomă de economist. În prezent lucrează în contabilitate.

Asociația Transplantaților din România (ATR) a anunțat, recent, într-un comunicat de presă, că a reușit să organizeze o echipă de fotbal care participă, reprezentând România, în perioada 8 – 14 septembrie 2024, la Transplant Football World Cup, Cervia, Italia, eveniment gândit ca omagiu și mulțumire Donatorilor de organe, familiilor acestora, cadrelor medicale implicate în activitatea de transplant și post transplant. În ansamblu, evenimentul de la Cervia este unul de celebrare a vieții.

S-au înscris în competiție 11 echipe: Anglia, Australia, Chile, Franța, Irlanda, Irlanda de Nord, Italia, România, Spania, SUA, Țara Galilor și suntem mândri că am reușit ca ATR să coaguleze o echipă care să se afle printre acestea. Condițiile de concurs sunt adaptate stării medicale a competitorilor, așa încât aceștia să nu fie puși în pericol: se joacă în regim de minifotbal, fără discriminare de vârstă, sex sau orice alt criteriu, se fac oricâte schimbări este nevoie și repriza are 15 min.

Echipa care va reprezenta România are următoarea componență: Gheorghe Tache (București) – transplant renal (19 ani – reprezintă anii de transplant), manager și jucător; Gabi Voinea (Vrancea) – transplant de cord (2 ani), antrenor principal și jucător; Vasile Gheorghe (Vaslui) – transplant renal (3 ani), antrenrenor secund și jucător; Mircea Ciorcan (Timiș) – transplant renal (15 ani), medicul echipei și jucător; Ionuț Mânz (Bihor) – transplant renal (2 ani), căpitanul echipei; Lucian Ilie– transplant renal (1 an), portar; Victor Țepeș (Timiș) – transplant renal (2 ani); Vitalie Lazăr (Iași) – transplant renal (2 ani); Florin Dorobanțu (Dâmbovița) – transplant renal (2 ani); Petrică Salimon (Neamț) – transplant renal (3 ani), portar; Florin Tudose (Bacău) – transplant renal (6 ani); Gheorghe Cristea (Teleorman) – transplant renal (9 ani); Sorin Bonea (Satu Mare) – transplant renal (9 ani); Sorin Gheorghe (Galați) – transplant de ficat (10 ani); Gică Zărnescu (Bacău) – transplant renal (21 ani); Mircea Budileanu (Călărași) – transplant renal (26 ani).

„Pot să spun că am plecat de la mai puțin de zero, la începutul lui martie când WTGF a anunțat această competiție. Singurul lucru pe care îl aveam, era visul de a avea o echipă de fotbal care să fie în competiție. Am anunțat evenimentul pe grupul de Facebook al asociației și am lansat invitația de a se înscrie celor care iubesc fotbalul și au ceva tangență cu acesta. Așa a început aventura noastră: fără echipă și fără bani! Și pentru că au fost oameni care s-au arătat interesați, ne-am luat inima în dinți și am pornit să transformăm visul în realitate. În aprilie ne-am întâlnit prima dată. Mare parte nu ne cunoșteam, dar aveam două lucruri în comun: trăiam datorită generozității unui semen (eram beneficiari ai unui transplant) și iubeam fotbalul! Și iată-ne acum, gata de îmbarcare în avion pentru a ajunge la evenimentul de la Cervia, moment în care toate greutățile organizatorice și efortul de pregătire au rămas în urmă. Avem doar dorința de a face o imagine cât mai bună, punând în jocul de pe teren toată recunoștința față de Donator și medicina de transplant, dar și toată pasiunea noastră pentru acest joc”, a declarat Gh. Tache, managerul echipei și președintele ATR.

Vezi si

BEC anunta candidaturile finale la prezidentiale

Biroul Electoral Central (BEC) anunţă candidaturile finale la alegerile prezidenţiale: 10 candidaţi din partea partidelor …

Comments are closed.