Pare greu de crezut, dar în orașul în care aproape toată lumea se plânge de facturile încărcate la apă, un bloc situat chiar în buricul târgului reprezintă excepția de la regulă. Oamenii de aici au știut cum să se gospodărească singuri și, mai ales, și-au pus în conducerea asociației o persoană care a înțeles din prima care îi este menirea. Pentru că și aici erau probleme cu facturile la apă, președintele asociației, Octav Ghiurțu, a decis să înlocuiască toate apometrele vechi cu dispozitive noi, echipate cu un modul radio. Acest modul transmite către angajații Aquavas indexul de apă, fără ca aceștia să fie nevoiți să intre în locuințe. Astfel, consumul de apă este înregistrat într-un mod transparent și echitabil pentru toată lumea, iar oamenii nu plătesc nici măcar o lingură de apă în plus.
Apometrele cu citire la distanță reprezintă cea mai bună soluție pentru proprietarii de locuințe. Din ce în ce mai multe orașe din țară achiziționează astfel de dispozitive, printre ele numărându-se și Vasluiul. Societatea Aquavas a fost prima care și-a schimbat contoarele de branșament de la scările blocurilor, în așa fel încât angajații să nu mai fie nevoiți să coboare prin canale pentru a citi indexul. Aquavas-ul nu poate intra însă în locuințele vasluienilor și nici nu poate investi în apometre de apartament, de aceea asociațiile de proprietari joacă un rol foarte important în această ecuație. Vasluienii nemulțumiți de facturile la apă ar trebui să-i tragă de mânecă pe cei care dorm în funcțiile de conducere ale asociațiilor și să îl dea exemplu pe președintele asociației de proprietari “Ștefan cel Mare”, de la blocul 76. Aici, toate apometrele vechi au fost schimbate cu unele noi, iar proprietarii nu își mai bat capul nici cu indexul, nici cu facturile “umflate”.
Ce l-a determinat pe președintele asociației, Octav Ghiurțu, să înlocuiască apometrele mecanice cu unele cu citire la distanță, ne explică chiar el.
“Am ales această soluție după ce un an de zile m-am ocupat de transmiterea indexului pe vechile apometre. Am pus administratorul să meargă din ușă în ușă să colecteze indexurile de la toți, dar tot am avut probleme. Am zis să facem această investiție, care în total ne-a costat 476 de milioane de lei vechi, cu tot cu manoperă. 116 apometre au fost montate în 60 de apartamente, inclusiv în sediul băncii de la parterul blocului. Din devizul final, a reieșit că un astfel de apometru a costat 416 lei, cu tot cu manoperă. O săptămână m-am ocupat cu informarea, am sunat pe toată lumea. Am mers apoi la domnul Huhurez, directorul Aquavas Vaslui, căruia i-am spus ce vreau să fac. Societatea mi-a prezentat o ofertă cu cele mai bune patru apometre de pe piață, cu citire de la distanță, iar noi am ales unul dintre ele, pe care l-am considerat noi cel mai bun. Achiziția s-a făcut asemănător licitațiilor publice, cea mai bună ofertă, cel mai bun raport calitate preț, plata a fost făcută prin bancă, totul transparent, totul la vedere. După ce le-am cumpărat, domnul director a vorbit cu colegii lui, iar în trei zile am avut montate toate apometrele noi. Ei s-au ocupat de tot, de achiziționarea lor, de montare, de tot. După ce am montat apometrele în apartamente, am solicitat Aquavas să schimbe și contoarul de branșament, iar acum avem totul pe bază de citire la distanță. Nu mai avem probleme cu indexul, cu vecinii care nu raportează consumul. A fost ceva de muncă, dar fără implicare și înțelegere din partea tuturor, nu poți rezolva nimic. Luna asta e prima când datele apometrelor din apartamente vor fi conectate cu cele ale contoarului de branșament de la scară și noi preconizăm că vom avea zero diferențe”, a declarat președintele asociației “Ștefan cel Mare”.
Aquavas și-a modernizat infrastructura, peste 4700 de contoare inteligente montate în Vaslui, Bârlad, Negrești și Huși
Reprezentanții operatorului de apă Aquavas SA precizează că s-au preocupat de achiziționarea și montarea de contoare la branșament cu citire la distanță încă din anul 2012, când a fost întocmită documentația tehnico-economică pentru Proiectul “Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în Aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești – judetul Vaslui”. Acest proiect prevede, printre altele, digitalizarea contorilor de branșament în cadrul contractelor de lucrări, reabilitare și extindere rețele, cât și în cadrul componentei SCADA pe rețele.
Contorizarea inteligentă a fost făcută atât la noile branșamente de pe rețelele extinse, cât și la branșametele existente aflate pe rețelele de alimentare cu apă reabilitate, în numar de 4767 , după cum urmează: În Vaslui au fost montați un număr de 1263 de contori cu citire la distanță dintr-un total de 1724; în Bârlad urmează a fi montați 1700 de contori cu citire la distanță; în Huși au fost montați un număr de 977 de contori cu citire la distanță, iar în Negrești au fost montați 366 de contori cu citire la distanță.
“Preocuparea Operatorului Regional pentru contorizarea inteligentă este reflectată și în faptul că, începand cu anul 2016 și până în prezent, au fost montate alte 2180 contoare de branșament cu citire la distanță, finanțarea fiind asigurată prin surse proprii ale Aquavas SA. Așadar, Compania de apă Vaslui, împreună cu autoritățile județene și locale au acordat o importanță deosebită acestor aspecte, depunând diligențe în vederea atragerii de fonduri europene nereambursabile, aflându-se, în mod real, în etapa de implementare a celor două Proiecte majore, desfășurând în paralel și acțiuni de contorizare prin surse proprii, activități ce însumează un număr total de 17.947 de contoare de branșament inteligente. Nu trebuie făcută o confuzie între aceste contoare de branșament și apometrele – aparatele de măsurare a consumului individual din condominii-apartamente, aparate care sunt proprietate a utilizatorului. În acest context facem trimitere la situația ca, în câteva blocuri din municipiul Vaslui, proprietarii de apartamente , prin asociatiile de proprietari, au procedat la montarea apometrelor inteligente, cu citire la distanță, ceea ce a permis colectarea datelor reale privind consumul individual al utilizatorilor din aceste scări/bloc, problemele legate de diferența între suma consumului utilizatorilor din aceste blocuri și consumul înregistrat de contorul de branșament fiind rezolvate”, au declarat reprezentanții Aquavas Vaslui.
Sursa: