Brățările electronice pentru agresori devin realitate, județul Vaslui ar putea face parte din proiectul pilot

MĂSURI DE PROTECȚIE… Agresorii vor purta brățări electronice care le vor monitoriza mișcările prin GPS. Anunțul a fost făcut miercuri, de ministrul Afacerilor Interne, care a mai declarat că pentru început proiectul va fi implementat în trei județe, dar și în București. Cum Vasluiul se numără printre județele cu cele mai multe ordine de protecție încălcate, nu este exclus ca acest proiect să fie implementat, pentru început, aici.

Atunci când se emite un ordin de protecție, persoana supravegheată va primi o brățară electronică care îi va monitoriza mișcările prin GPS. Dacă va depăși limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secțiile de poliție, pentru ca intervenția să fie cât mai rapidă. Și victima va avea asupra sa o brățară electronică, pentru ca Poliția să o poată găsi și alerta. “Suma prevăzută pentru acest proiect este de 32 de milioane, care va asigura, pentru început, achiziția a 964 de kituri de monitorizare și a infrastructurii hardware și software pentru următorii 3 ani. Până în 2025, efortul bugetar va include achiziția unui număr total de 15.000 de kituri pentru monitorizarea electronică”, a explicat Lucian Bode. Sistemul va fi implementat în trei județe și în Capitală. “După ce realizăm aceste achiziții, vom operaționaliza acest proiect în 3 județe și în municipiul București… Încă nu am luat o decizie. Sunt mai mulți factori care vor concura la o decizie. Vrem să avem, pe de o parte, județe cu un număr ridicat de astfel de situații. În același timp, vrem să vedem și cum ne descurcăm cu semnalul în zone îndepărtate, vom lua cu siguranță un județ de la granița României și sunt mai mulți factori care vor concura la decizia finală pe care noi o vom prezenta public”, a adăugat Bode. Primele brățări vor fi folosite spre finalul anului. „Cu siguranță vom avea acest proiect pilot implementat în a 2-a parte a anului 2022”, a precizat ministrul de Interne. Potrivit statisticii, aproape 45.000 de cazuri de violență în familie au fost înregistrate în România în primele 11 luni ale anului 2021.

Sursa : https://www.vremeanoua.ro/bratarile-electronice-pentru-agresori-devin-realitate-judetul-vaslui-ar-putea-face-parte-din-proiectul-pilot/

 

Vezi si

Profesorii vasluieni intră în grevă de avertisment: timp de două ore, nu vor intra la ore!

GREVĂ… Sindicaliștii din învățământ au anunțat că, începând de mâine, vor intra în grevă de …