Buruiana-minune „iarba grasă”, folosită de străini în salate şi medicamente, fiind bogată în Omega-3

Avem în jurul nostru o sumedenie de plante pe care le numim impropriu buruieni, deoarece au mai multe calităţi specifice plantelor medicinale decât caracteristici florei dăunătoare. În această categorie intră şi „iarba grasă”, o plantă care stârneşte repulsie printre agricultorii din ţara noastră, fără să ştie ce proprietăţi terapeutice îi sunt atribuite.
grasita
Iarba grasă creşte în culturile agricole şi poate atinge înălţimea de 40 de centimetri.    În România mai este numită şi graşiţă, iarba porcului, buruiană grasă sau pita porcului.

Puţini ştiu însă că iarba grasă, pe care mulţi o consideră buruiană, este comestibilă atât în stare proaspătă, cât şi preparată. Are, de asemenea, proprietăţi terapeutice fiind menţionată de Dioscoride în lista plantelor medicinale folosite de daci, sub numele de lax.
Iarba grasă este utilizată atât ca aliment cât şi ca medicament pentru unele boli   Se consumă frunzele cărnoase şi acrişoare sub formă de salată. Ca medicament se foloseşte sub formă de ceai sau infuzie, în tratamentul unor boli ale sistemului digestiv.

În urma unor studii aprofundate, cercetătorii americani au descoperit că frunzele de Iarbă Grasă, ce pot fi consumate ca legumă gătită, conţin mai multi acizi graşi Omega-3 decât orice altă plantă comestibilă, făcându-le potrivite pentru îmbunătăţirea funcţionării creierului şi sistemului cardiovascular. S-a mai descoperit că Iarba Grasă conţine de la 10 la de 20 de ori mai mult din antioxidantul inhibitor de cancer, melatonina, decât oricare alt fruct sau legumă testată.

Sursa:adevarul.ro

 

Vezi si

Cercetătorii au folosit cu succes microboți pentru a vindeca pneumonia din plămânii șoarecilor

Pneumonia este o afecțiune groaznică și poate fi chiar mortală. Acum, un nou studiu efectuat …