În sensul legii penale, cadrele didactice din școlile de stat sunt considerate funcționari publici, astfel că pot fi cercetate și pedepsite pentru infracțiunea de luare de mită, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție.
În prezent, pedeapsa pentru șpagă este închisoarea de la trei la zece ani. Decizia luată de Curtea Supremă vizează un dosar în care o profesoară de liceu a cerut 500 de lei de la elevii unei clase (25 de lei de fiecare) pentru a-i promova la geografie.
Instanța supremă a decis, pe 15 martie, că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public, admițând astfel sesizarea făcută de Curtea de Apel București într-un dosar de luare de mită.
“Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel București, Secția I Penală, în dosarul nr. 2056/116/2015 (3486/2016), prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: «dacă în sensul legii penale, profesorul din învățământul preuniversitar de stat este funcționar public în accepțiunea art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal sau în accepțiunea art. 175 alineatul 2 din Codul penal»”, se arată în sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Hotărârea luată de Curtea Supremă a vizat un dosar în care o profesoară de liceu a cerut 500 de lei de la elevii unei clase (25 de lei de fiecare) pentru a-i promova la geografie.
Potrivit alineatului 1 al articolului 175 din Codul Penal, funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație:
a) exercită atribuții și responsabilități, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătorești;
Citeste mai mult.. Click aici
Sursa: Obiectiv de Vaslui