Cafeaua, cornurile, chipsurile au risc cancerigen – avertizeaza un institut danez

Painea, cafeaua, biscuitii, cornurile si chipsurile sunt doar cateva dintre alimentele cu potential risc cancerigen, acestea continand o substanta despre care s-a demonstrat ca se afla in stransa legatura cu boala, avertizeaza Institutul Alimentar National din Danemarca. 

cornuriSubstanta periculoasa se numeste acrilamida, care se formeaza in timpul procesarii la temperaturi inalte, de peste 120 de grade Celsius, inclusiv in timpul prajirii sau coacerii, relateaza EurActiv.

„Putem spune cu un grad mare de siguranta ca exista o legatura intre alimentele care contin acrilamida si cancer”, a declarat Jorgen Schlundt, directorul Institutul Alimentar National din Danemarca pentru televiziunea nationala daneza.

Despre acrilamida s-a aratat si in urma unui studiu din 2002 ca are legatura cu aparitia cancerului. Atunci, cercetatorii elvetieni au gasit din intamplare compusul, suspiciunea ca este vorba de un agent cancerigen adeverindu-se ulterior. De atunci, mai multe cercetari au demonstrat legatura dintre substanta si cancer. Este insa prima oara cand un for de sanatate public lanseaza un avertisment in acest sens.

Reprezentantii acestui institut au cerut Autoritatii care raspunde de siguranta alimentelor in Europa, EFSA, sa investigheze acest potential risc pentru sanatate, declarand ca UE nu poate astepta inca 10 ani pana cand se va stabili cat de periculoasa este acrilamida.

Sursa: www.ziare.com

Vezi si

Profesorii vasluieni intră în grevă de avertisment: timp de două ore, nu vor intra la ore!

GREVĂ… Sindicaliștii din învățământ au anunțat că, începând de mâine, vor intra în grevă de …