Cardul de sănătate, obligatoriu de azi

De la 1 septembrie, cardul naţional de sănătate este obligatoriu la orice consultaţie, internare sau reţetă; altfel, veţi plăti contravaloarea serviciilor medicale.

card-national-sanatate

 

Rămân valabile şi adeverinţele de asigurat pentru cei care au refuzat cardul, dar şi pentru cei care l-au pierdut şi aşteaptă unul nou. Excepţie fac urgenţele, când nimeni nu le va cere cardul pacienţilor.
În toată ţara, mai sunt de distribuit 300.000 de carduri, iar alte 600.000 urmează a fi emise până la sfârşitul anului. Cei care pierd documentul sau îl deteriorează pot cere un duplicat, care costă 15,50 lei. Statistic, în fiecare an, şase milioane de români au nevoie de servicii medicale.
Foarte important: cardul naţional de sănătate este valabil atât timp cât titularul plăteşte asigurarea medicală, plus încă trei luni de graţie.
Trebuie spus că, în asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară, utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor, iar în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor, cu excepţia serviciilor de sănătate conexe actului medical, pentru care nu este necesară prezentarea documentului.

Sursa:Obiectiv

Vezi si

Micile ferme agricole atrag în satele Vasluiului fonduri europene de peste un milion de euro

Fermierii din comunitățile vasluiene mizează tot mai multe pe fondurile euroepene nerambursabile. Interesul s-a manifestat …